nieuws

Bouwconnect komt uit de opbouwfase

bouwbreed Premium

De nieuwste versie van Bouwconnect is aanstaande. Het aantal koppelingen is uitgebreid en er is een nieuwe toepassing: Woonconnect.

Introductie van nieuwe toepassing

“Dit is de eerste echte bouwbrede versie. Tot nu toe was Bouwconnect in de opbouwfase”, aldus Paul van Pelt, directeur van softwarehuis De Twee Snoeken in ‘s-Hertogenbosch, over de ‘grand release’ van de jongste versie, komende dinsdag. Bouwconnect is een objectenbibliotheek plus communicatiesysteem voor de bouw, ontwikkeld door De Twee Snoeken en KPN Getronics.

“Bouwconnect was al voor een groot aantal applicaties geschikt, maar bijvoorbeeld de eenvoudige koppeling met Revit leverde geen intelligentie op. We hebben nu een koppeling op hoog niveau”, aldus Van Pelt. “Dat is heel belangrijk, want daarmee komt het aantal potentiële gebruikers op zo’n 25.000. Momenteel zijn er zo’n 5000 gebruikers.”

Luisteren

De Twee Snoeken heeft goed geluisterd naar het commentaar van gebruikers en hun adviezen in de nieuwe release verwerkt.

Zelfs als een specifiek product van een bepaalde producent in een bouwinformatiemodel is opgenomen, blijft het mogelijk te zoeken naar een vervangend product met dezelfde specificaties. Bouwconnect bevat niet alleen concrete bouwproducten, gedefinieerd door een WUID (Warehouse Unique Identifier) maar ook abstracte bouwdelen. De gegevens zijn te gebruiken voor het opstellen van bestekken, het maken van bouwfysische berekeningen, het weergeven van de geometrie en veel meer, aldus Van Pelt.

Het systeem draait op servers bij datacenters van KPN, maar de gebruikers hebben op hun eigen netwerk een lokale versie die regelmatig wordt bijgewerkt. Wijzigen de specificaties van een product of verdwijnt een product van de markt, dan ontvangen zij een melding.

De jongste versie van het systeem maakt nieuwe toepassingen mogelijk. Van Pelt noemt als voorbeeld Woonconnect. Daarmee kunnen corporaties hun huurders laten deelnemen aan de processen van onderhoud, renovatie en nieuwbouw. Het communicatieplatform van De Twee Snoeken is nu aangepast aan het nieuwe Bouwconnect.

Woonconnect

De Twee Snoeken en KPN Getronics lijken voor elkaar te krijgen wat Het Digitale Huis en de Bouw Informatie Raad (BIR) niet gelukt is. “Het is een gigantische klus. Daar is een reus zoals KPN bij nodig. Die kan de lange aanloopinvestering aan, nodig om het project los te trekken”, aldus Van Pelt.

Reageer op dit artikel