nieuws

Bouw wacht met smart op Deense hypotheken

bouwbreed Premium

E en grote coalitie van belangenverenigingen in en rond de bouwsector wil het Deense hypotheekmodel zo snel mogelijk naar Nederland halen, bleek vorig week. De pensioenfondsen in Nederland lijken er langzamerhand oren naar te hebben.

Dat het Deense hypotheekmodel naar Nederland komt, is zo goed als zeker. Een initiatief van Vereniging Eigen Huis en hypotheekspecialist Solid Mortgages kondigde deze zomer aan in de loop van volgend jaar hypotheken naar Deense snit in Nederland te introduceren.

Voor- en tegenstanders van het Deense model buitelden begin dit jaar over elkaar. Toch lijkt er langzamerhand overeenstemming te worden bereikt over hoe de voordelen van het Deense model de Nederlandse woningmarkt kunnen helpen. Een variant met annuïtaire hypotheken met een lange looptijd doet de meeste harten sneller kloppen.

In het Deense model worden hypotheken gefinancierd met de (gelijktijdige) uitgifte van obligaties. Vanwege de vaak lange looptijden van de hypotheekleningen, kunnen die obligaties een interessante belegging zijn voor pensioenfondsen en verzekeraars. De obligaties hebben dezelfde looptijd, rentevaste periode en aflossingsstructuur als de onderliggende hypotheken. Het voordeel hiervan voor banken is dat zij niet tussentijds hoeven te herfinancieren en niet afhankelijk zijn van kortlopende marktfinanciering. Dit laatste zorgt ervoor dat banken op de huidige Nederlandse hypotheek markt hele hoge toeslagen rekenen.

Prijsconcurrentie

Volgens De Nederlandsche Bank zorgt het Deense model voor extra prijsconcurrentie op de hypotheekmarkt. De hypotheekproducten zijn namelijk gestandaardiseerd, het enige verschil is het rentetarief.

Het Deense model krijgt veel steun uit alle hoeken. De 22 economen die in het voorjaar hun plannen voor de woningmarkt presenteerden noemden het een “interessant” model, ma ar wijzen erop dat om de belangstelling van pensioenfondsen te wekken het nodig is om met annuïtaire hypotheekvormen te komen, waarbij de rente mede is gebaseerd op de Nederlandse inflatie. Pensioenfondsen moeten zich namelijk voor inflatie indekken.

Een van de grootste criticasters van het Deense model is Wim Boonstra, chief economist van de Rabobank. Als pensioenfondsen deze obligaties moeten kopen, worden gepensioneerd en in Nederland sponsors van de huizenbezitters, schamperde Boonstra in Het Financieele Dagblad eer der dit jaar. De lagere hypotheekrente levert immers ook lagere rente op de obligaties op. Boonstra wijst er ook op dat in Denemarken een hypotheek maar 80 procent van de woningwaarde mag zijn. Dat leidt volgens hem tot veel consumptieve schulden bij de Denen.

Toch zal hij niet ontkennen dat de woningmarkt er veel baat bij zou kunnen hebben. Hoopvol voor de woningmarkt is dan ook dat pen sioenbeleggers al voorzichtig lijken voor te sorteren op het Deense model. Hans Snijders, directievoorzitter van pensioenbelegger Syntrus Achmea (80 pensioenfonden, 60 miljard euro), wil graag meehelpen om de bouw van 20.000 huurwoningen te financieren, zei hij afgelopen maandag. Hij is bereid geld te steken in inflatie-linked obligaties.

Het kan dan ook bijna niet anders dat het Deense model de Nederlandse woningmarkt en daarmee de bo uw een duwtje in de rug gaat geven. Alleen is wel haast geboden.

Reageer op dit artikel