nieuws

Anti-trilregels voor hoogbouw

bouwbreed Premium

Ruim honderd Nederlandse deskundigen maakten prestatie-eisen voor wolkenkrabbers hoger dan zeventig meter.

De Utrechtse Domtoren is een tijdje niet meer het hoogste gebouw in Nederland. Toch ontbreekt het aan rekenregels voor gebouwen hoger dan 70 meter. Tot vandaag. Wie veilig en comfortabel ‘de lucht in wil’ kan de Nederlandse Technische Afspraken (NTA) vanaf nu aanschaffen. “Ze zijn niet verplicht, maar wel handig”, reageert Ruud Nouwen.

Namens NEN begeleidde Nouwen het traject dat in 2005 begon. Hij is trots. “Het is bijzonder dat deze afspraken zijn toegespitst op een bepaald gebouwsegment. Ruim vijftig organisaties en 140 Nederlandse deskundigen werkten hier bovendien aan mee.” De technische afspraken bestaan uit zes delen. Het deel dat over brand en evacuatie gaat, is vooral interessant vindt Nouwen. “Bij brand is het een gewoonte om de lift niet te gebruiken. Wij stellen eisen aan de schacht en aan de besturing van de lift, zodat die onderweg niet zomaar stopt. Deze systematiek is een wereldwijde primeur.”

Reageer op dit artikel