nieuws

Amsterdam geeft opties op bouwgronden

bouwbreed Premium

De gemeente Amsterdam begint een experiment met een andere vorm van gronduitgifte. Ontwikkelaars kunnen voortaan een optie krijgen.

Mocht de grond niet binnen de afgesproken termijn worden afgenomen, dan is de gemeente vrij met een ander in zee te gaan. Dat scheelt zowel gemeente als ontwikkelaar een hoop werk en ergernis aangezien er geen ontbindingsprocedure meer gevolgd behoeft te worden.

In de huidige contracten voor nieuwbouwprojecten staat doorgaans een grondafnameplicht. Toch is die verplichting niet effectief, meent wethouder Maarten van Poelgeest van Grondzaken. Het is geen bouwplicht. Ontwikkelaars stellen in de praktijk bouwplannen uit. Zij betalen dan weliswaar een reserveringsvergoeding, maar de gemeente heeft niet de mogelijkheid een partij te zoeken die wel wil bouwen. Ontbinding van die contracten is juridisch ingewikkeld en heel tijdrovend.

Automatisch

Het werken met opties heeft als voordeel dat geen ontbindingsprocedure nodig is. Wordt de grond niet binnen de tijd afgenomen, dan vervalt de optie automatisch. En dan is de gemeente vrij de grond aan iemand anders uit te geven. Ook kunnen dan simpel plannen worden aangepast.

Van Poelgeest ziet ook minder risico’s voor ontwikkelaars. Gedurende de optieperiode kunnen ontwikkelaars alvast plannen ontwikkelen en de voorverkoop starten. Mochten in die periode onvoldoende woningen verkocht worden waardoor het project niet van start kan gaan, dan kunnen partijen makkelijk van elkaar af. OCP, een combinatie van Bouwfonds, Ymere en Stadgenoot, heeft als eerste een dergelijk contract afgesloten voor het aangepaste bouwplan voor Oostpoort in Amsterdam-Oost.

Momenteel zijn ontwikkelaars zeer terughoudend om gronden af te nemen vanwege de onzekerheden op de koopwoningenmarkt. Het gevaar is dan groot dat zij jarenlang met gronden blijven zitten die ongebruikt blijven waardoor de rentelasten steeds verder oplopen.

Aan de andere kant zitten gemeenten die een actief grondbeleid hebben gevoerd, met gronden in hun maag die drukken op de resultaten van het grondbedrijf. Inmidddels hebben gemeenten al honderden miljoenen af moeten schrijven op hun gronden. De verwachting is dat de schade voor gemeenten op kan lopen tot zo’n 4 miljard euro.

Reageer op dit artikel