nieuws

Aanbestedingswet nadert ontknoping

bouwbreed

De Eerste Kamer vergadert dinsdag over de Aanbestedingswet. Komt er een einde aan de jarenlange strijd tussen gemeenten en bouwers?

Dinsdag 23 oktober kan een historische dag worden. Dan wordt duidelijk of de senaat eindelijk instemt met de Aanbestedingswet. Het lijkt erop, maar wie de geschiedenis kent, weet dat de schijn rond dit beladen wetje vaker bedriegt.

De senatoren die de genadeklap geven zijn moeilijk bereikbaar. Eén daarvan is Marijke Vos (GroenLinks). De voorzitter van de oude commissie bouwfraude laat helaas een ingesproken voicemailbericht voor wat het is. Senator Sybe Schaap (VVD) neemt de telefoon wel direct op. Hij is opvallend optimistisch. “Ik verwacht niet dat het spannend wordt. Ik denk dat de wet doorgaat.”

In het bouwwereldje gaat de oud-voorzitter van de Unie van Waterschappen al een tijdje mee. De Aanbestedingswet volgt hij op de voet. “Het eerste wetsvoorstel was zo leeg als wat. Dit voorstel is veel beter.”

Krijgt hij gelijk? Blind afgaan op zijn voorspelling kan eigenlijk niet. Daarvoor kreeg dit verhaal te vaak een onverwachte wending. Sinds 8 juli 2008 toen de toenmalige minister van Economische Zaken (Verhoeven) met haar Raamwet nat ging bleef de Aanbestedingswet een hete aardappel.

Volle agenda’s

De leden van de Tweede Kamer stelden de behandeling van de wet die aanbesteden eerlijker moet maken, vorig jaar keer op keer uit. En alsof de duvel ermee speelt, in de Eerste Kamer herhaalde dit tafereel zich. Vanwege volle agenda’s en een ongelukkig planning moest de behandeling worden uitgesteld. Dat uitstel maakt invoeren per 1 januari 2013 vrijwel onhaalbaar.

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) blijft ondertussen onverminderd kritisch. Dat was tijdens de ‘val’ van de eerste Aanbestedingswet ook het geval. Ambtenaren adverteerden paginagroot in de Volkskrant. Ze riepen senatoren op tegen de Aanbestedingswet te stemmen. De actie leek te helpen. Het bedrijfsleven had het nakijken.

Herhaalt de geschiedenis zich? Sybe Schaap rekent daar niet op. Maar helemaal overtuigend klinkt hij ook weer niet. Met de toch al omstreden proportionaliteitsgids is namelijk iets aan de hand. De Kamer vindt dat ProRail, Tennet en Schiphol die gids ook moeten gebruiken. Minister Verhagen wil zo ver niet gaan, maar beloofde de drie partijen een brief te sturen.“Daarover moet ik Erik Ziengs, mijn collega uit de Tweede Kamer nog even spreken”, zegt Schaap. Het woord is dinsdag aan de Eerste Kamer. Als het debat tenminste doorgaat. “Daarna is er hoe dan ook nog een cultuuromslag nodig”, besluit Schaap.

Reageer op dit artikel