nieuws

Hilton Rotterdam krijgt grote opknapbeurt

bouwbreed

Het prestigieuze Hilton Rotterdam krijgt een grootscheepse opknapbeurt. Die voorziet in een chique nieuwe entree aan de ‘voorkant’ – het Weena – waar in de toekomst auto’s kunnen voorrijden. ‘Het wordt zoals het hoort te zijn’.

Met de verbouwing aan de buitenzijde oriënteert het Hilton zich nadrukkelijk op het ‘central district’, het stationsgebied dat wordt herontwikkeld tot modern zakencentrum. Het plein ondergaat een aanpassing zodat auto’s kunnen voorrijden, zoals oorspronkelijk bedoeld in het ontwerp van architect Huig Aart Maaskant (1907-1977). Een nieuwe luifel van 15 meter lang en 5 meter breed moet mede bijdragen aan betere zichtbaarheid van het hotel. De vormgeving van de brede, geknikte constructie is geïnspireerd op ander werk van Maaskant. “We hebben met name gekeken naar het provinciehuis in Den Bosch, dat eveneens van Maaskant is”, aldus hotelmanager Jan Rutgers. Alle 254 kamers en suites, de loungebar, de executive lounge en de vergaderzalen worden gestript en volgens een ontwerp van het Britse architectenbureau RPW opnieuw ingericht. Rutgers: “Ongelooflijk dat een architect vijftig jaar geleden een hotel ontwierp dat nu qua indeling nog perfect is.” Alleen het restaurant en de lobby gaan compleet op de schop, de ondergrondse opslag wordt parkeergarage.

De gemeente Rotterdam was intensief betrokken bij de planvorming. Het gerenommeerde hotel is een belangrijke pion in de ontwikkeling die het totale gebied. Wethouder Hamit Karakus: “De toestroom van reizigers zal door de komst van de nieuwe OV-terminal, hogesnelheidstrein en RandstadRail naar verwachting verdrievoudigen. In het vernieuwde entreegebied dat daarvoor nodig is, vormt Hilton de schakel tussen central district en de Coolsingel. De investering hier zal andere partijen over de streep trekken.”

Bekijk het central district in 3D

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels