nieuws

Chipshol strijdt verder na uitblijven akkoord

bouwbreed

Chipshol voert de juridische strijd tegen Schiphol op nu pogingen om de strijdbijl te begraven, zijn mislukt. Dat laat de gebiedsontwikkelaar weten.

“Chipshol-eigenaar Jan Poot is een vechtjas. Hij vecht door, zoals iedereen dat van hem gewend is”, zegt woordvoerder Jaap Sluis van Chipshol. “Hoe dat precies zal uitpakken, moet de komende tijd blijken. Maar zeker is dat de juridische strijd wordt opgepakt. Daarbij zal wat extra gas worden gegeven.”

Schiphol en Chipshol zijn al jaren verwikkeld in een conflict over de ontwikkeling van onder meer het Groenenberg-terrein, een stuk grond van 35 hectare vlak naast de Aalsmeerbaan. Grondbezitter Chipshol wil er kantoren bouwen, maar ziet zich in die plannen gedwarsboomd door de luchthaven. De gebiedsontwikkelaar beweert zeker 100 miljoen euro schade te hebben geleden door de opstelling van Schiphol.

In een poging het geschil eens en voor altijd bij te leggen, voerde de inmiddels 87-jarige Poot afgelopen maanden in het diepste geheim gesprekken met Schiphol-baas Jos Nijhuis en diens advocaat Peter Wakkie. Zondag liet Chipshol echter weten dat Poot het overleg definitief heeft afgebroken. Reden is het in zijn ogen ronduit beledigende voorstel van Schiphol om het Groenenberg-terrein voor 16 miljoen euro te kopen en daarnaast een schadevergoeding van 10 miljoen te betalen.

“Alleen al de schade wegens stelselmatige tegenwerking door Schiphol bij de ontwikkeling van het Groenenberg-terrein is becijferd op minstens 100 miljoen”, licht Sluis toe. “En voor de grond is onlangs nog 60 miljoen geboden door een belegger. Het bod van Schiphol is ver onder de marktprijs en dus niet serieus te nemen. Overigens heeft Schiphol-advocaat Niels Koeman in een van de gevoerde rechtszaken ook al eens 20 miljoen voor het terrein geboden. En dan bieden ze nu 16 miljoen?”

De zegsman benadrukt dat het Chipshol niet te doen is om geld. “Als dat zo zou zijn, was het Groenenberg-terrein allang verkocht. Nee, Chipshol heeft prachtige ontwikkelingsplannen voor de Schiphol-regio en wil laten zien wat hij kan. Juist daarom wilde Poot ook een regeling treffen met de luchthaven, zodat de ontwikkeling samen ter hand kon worden genomen. Nu is echter duidelijk geworden dat Schiphol nooit de intentie heeft gehad eerlijk zaken te doen, maar er alleen maar op uit is geweest om de boel te vertragen. Ik noem het een soort uitrookstrategie.”

Schiphol wil niet reageren. Volgens een woordvoerder zijn er afspraken met Chipshol gemaakt om niet over de zaak naar buiten te treden.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels