nieuws

Zelfbouw strandt op crisis en gebrek aan medewerking

bouwbreed Premium

Gebrek aan draagvlak en de economische crisis lieten twee grootschalige zelfbouwprojecten in Zandvoort en Heemstede mislukken. Dat blijkt uit het rapport ‘Slopen met draagvlak’ van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV).

Het ging om twee verouderde portiekflats. Deze zouden in opdracht van de eigenaar-bewoners worden vervangen door nieuwbouw. Dit collectief particulier opdrachtgeverschap had moeten leiden tot modernere en grotere nieuwbouwappartementen. Om een en ander financieel haalbaar te maken was het noodzakelijk om meer huizen te bouwen dan er zouden worden gesloopt.

In Zandvoort bleek het niet mogelijk te zijn om de eigenaar-bewoners op een lijn te krijgen. Een deel van hen omarmde het voorstel, terwijl een ander deel er niet aan wilde meewerken. Zij wilden hun huis liever renoveren. Dit gebrek aan medewerking werd de plannen fataal. Zelfs als één huiseigenaar niet wil meewerken, zijn de plannen niet uit te voeren.

In Heemstede wilden wel alle huiseigenaren meewerken. Hier strandde het plan op financiële problemen. “De eigenaar-bewoners konden geen financiële achtervang vinden voor de extra woningen.”

De SEV concludeert dat het mislukken van de projecten weinig hoopgevend is voor vergelijkbare initiatieven. De organisatie tekent daarbij aan dat niet alleen economische omstandigheden en de medewerking van huiseigenaren een rol spelen bij het laten slagen deze vorm van collectief particulier opdrachtgeverschap. Ook de prijs van de woningen is van belang. “Een project is alleen kansrijk wanneer de woningprijzen ter plaatse hoog zijn”, zo staat in het rapport. Maar in dat geval zijn hoge afschrijvingen nodig om de plannen te realiseren.

Reageer op dit artikel