nieuws

Windmolen is windmolen

bouwbreed

Een aantal basisscholen op het Amsterdamse IJburg wil een braakliggend terrein omtoveren tot een educatief project voor stadslandbouw en duurzame energie. Maar initiatiefnemer Joris Vermeulen van bureau Hotpot wordt tegengewerkt door hardnekkige regelgeving.

Wat zijn jullie precies van plan?

“Met een aantal scholen willen we een braakliggend terrein in de wijk tijdelijk gebruiken als leerproject. Kinderen leren hoe groenten worden gekweekt, maar ook leren over het opwekken van energie.”

En daar zit het probleem?

“Ja. We willen daarbij een windmolen bouwen die energie opwekt, zodat kinderen leren hoe zoiets werkt. Dat mag dus niet van de provincie Noord-Holland.”

Hoezo?

“Omdat de provincie per direct een stop heeft ingesteld op de bouw van windmolens, mogen wij ook geen nieuwe windmolen bouwen.”

Is het een grote windmolen dan?

“Twee meter hoog. De energieopwekking is vergelijkbaar met een fietsdynamo. Maar de regel stelt heel strak dat iedere windmolen die energie opwekt verboden is. Dus krijgen wij geen vergunning van het stadsdeel, omdat die dan bij de provincie wordt afgekeurd.”

Maar voor een educatief project kan toch wel een uitzondering worden gemaakt?

“Nee, zij denken dat er dan straks een energiebedrijf komt dat een heel ‘educatief’ windmolenpark wil bouwen.”

Da’s toch wel heel bijzonder…

“Ik noem het van de pot gerukt.”

En nu?

“Onze partners in het project, en het stadsdeel, balen ook van het feit dat wij worden getroffen door deze maatregel. Ze willen wel doorgaan met het plan, en afwachten of de windmolen toch mag.”

En wachten op verandering in de maatregel is geen optie?

“We kunnen in nog beroep gaan tegen de maatregel bij de provincie, maar ik denk dat we dan zo lang moeten wachten dat de projectontwikkelaars de grond inmiddels wel weer willen gebruiken.”

Reageer op dit artikel