nieuws

Volker Rail overstag na weekendstaking

bouwbreed

De 120 werknemers die bij Volker Rail hun baan verliezen, kunnen terugvallen op het voor hen gunstige sociaal plan van 2009.

Spooraannemer en vakbonden akkoord over sociaal plan

Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen de spooraannemer en vakbonden FNV Bouw, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en het Zwarte Corps. Zij maakten gisteren bekend alsnog overeenstemming te hebben bereikt over onder meer een ontslagvergoeding van de boventallig verklaarde medewerkers van Volker Rail.

Het akkoord volgt op de stakingen dit weekend van een tiental werknemers van de spooraannemer. Tien magazijnmedewerkers, twee machinisten en tien maatvoerders legden vrijdag het werk voor 24 uur neer uit onvrede over het uitblijven van een sociaal plan.

FNV Bouw-onderhandelaar Ben Bleumer toont zich verheugd over de afspraken, die erop neer komen dat het sociaal plan van Volker Rail uit 2009 van toepassing wordt verklaard. “Dit plan is veel beter”, zegt Bleumer. “Er is nu een akkoord met een kantonrechtersformule van 0,95 bij ontslag, in plaats van de eerder geboden 0,6. Dit is een opsteker voor de onderhandelingen bij andere Volker Wessels-dochters.”

De vakbondsman doelt onder meer op Kondor Wessels, Visser & Smit Hanab en De Groot Vroomshoop. Ook daar vinden reorganisaties plaats en ook daar verlopen de onderhandelingen met bonden over een sociaal plan moeizaam.

Egon Groen van FNV Bondgenoten constateert dat de stakingen van afgelopen weekeinde de gewenste uitwerking hebben gehad. “Al onze eisen zijn ingewilligd. Het is jammer dat daar eerst acties voor nodig waren, maar het is niet anders.”

Volgens Groen is ook afgesproken dat de directie van Volker Rail samen met de ondernemingsraad gaat kijken hoe de werkprocessen binnen het bedrijf verbeterd kunnen worden. De bond had dat geëist nadat uit een rapport van adviesbureau AEF duidelijk was geworden dat de interne organisatie niet op orde is.

Concessies

Volker Rail ontkent dat het akkoord onder druk van de stakingen tot stand is gekomen. Woordvoerder Gjalt Ramaijer benadrukt bovendien dat ook vakbonden hebben ingeleverd. “Beide partijen hebben concessies gedaan.” Op welke punten, wilde hij echter niet aangeven.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels