nieuws

‘Versterk positie van onderaannemers’

bouwbreed

Fraude-excessen, zoals die met Gé Oomen bij Ballast Nedam, kunnen worden voorkomen door de positie van onderaannemers te versterken.

Daarvan is de Aannemersfederatie Nederland (AFNL) overtuigd. “Het is niet voor niets dat wij al jaren pleiten voor de invoering van een onderaannemerscontract”, zegt directeur Wim van der Maas van de brancheorganisatie van gespecialiseerde aannemers. “Zo’n contract kan de positie van onderaannemers versterken en kan zorgen voor meer transparantie in de verhoudingen tussen onderaannemers en hoofdaannemers.”

In een dergelijk contract zouden hoofdaannemers en onderaannemers afspraken moeten maken over betalings- en andere voorwaarden, maar bijvoorbeeld ook over de manier waarop ze elkaar tot de orde roepen bij mogelijke misstanden.

“Nu is het zo dat de hoofdaannemer eigenlijk alle voorwaarden bepaalt. Hij dicteert. Dat is een onwenselijke situatie”, aldus Van der Maas. Het werkt volgens hem uitknijpgedrag in de hand, maar kan ook tot erger leiden. De zaak rond Oomen en Ballast Nedam is daarvan misschien wel het meest trieste voorbeeld, aldus de AFNL-directeur.

Uit een gisteren in Cobouw gepubliceerde reconstructie van de Oomen-fraude, bleek dat zeker zeven onderaannemers onder een hoedje hebben gespeeld met de in mei overleden projectleider van grote bouwprojecten als de Kromhoutkazerne in Utrecht en Medical Park in Sittard.

Van der Maas wil het gedrag van de betreffende onderaannemers niet goed praten. Integendeel. Maar, zegt hij, daar waar wordt uitgeknepen, is het bijna vragen om problemen. Zeker onder de huidige moeilijke marktomstandigheden. “In de marge wordt dan gezocht naar dingen die je liever niet doet.”

Dat het door de Aannemersfederatie zo gewenste modelcontract voor onderaannemers nooit is ingevoerd, komt volgens Van der Maas door de grote bouwondernemingen. “Die houden het tegen”, weet hij. “We hebben het via Bouwend Nederland geprobeerd, maar het is nooit gelukt. De noodzaak blijft echter bestaan, blijkt nu maar weer. Het lijkt me goed als we snel om de tafel gaan zitten met Bouwend Nederland om hier over te praten.”

Bouwend Nederland heeft niet de indruk dat bouwbedrijven momenteel in toenemende mate hun toevlucht zoeken in frauduleuze praktijken, laat woordvoerder Pim Nusselder weten. “Onderzoeken van Vernieuwing Bouw en de Stichting Beoordeling Integriteit in de Bouwnijverheid (SBIB) geven juist een positief beeld. De cultuuromslag is geland. Integriteit staat bovendien hoog op de agenda in de sector.” De Oomen-fraude is volgens hem niet meer dan een incident.

Reageer op dit artikel