nieuws

Verjongingsmiddelen asfalt veelbelovend

bouwbreed Premium

Rijkswaterstaat gaf vorige week groen licht voor het opschalen van het toepassen van verjongingsmiddelen op zoab. Aanleiding daarvoor zijn de eerste positieve resultaten uit een onderzoek naar de werking van drie producten op asfalt.

In de herfst van 2010 startten Rijkswaterstaat en drie marktpartijen het testen van verjongingsmiddelen – Modimuls ZV (Heijmans), Pentack (Esha) en Modiseal ZX (BAM) – op verschillende wegvakken van het hoofdwegennet, nadat in de twee winters ervoor veel schade aan zoab (zeer open asfaltbeton) was ontstaan. “Die winters waren behoorlijk streng”, aldus Martin van de Ven. Namens de TU Delft is hij bij het laboratoriumonderzoek betrokken. “In de loop van de jaren veroudert het bindmiddel in de bruggen tussen de stenen, de bitumen, sterk door de inwerking van zuurstof en uv-straling. Dit verouderingsproces vindt vooral plaats in de zomer bij hogere temperaturen. Bij nieuw materiaal wordt het bindmiddel pas bros bij min 20 graden. Bij zoab van vijf jaar oud kan die grens al rond het vriespunt liggen. Verkeersbelasting en temperatuurbelasting doen dan hun werk. Door afkoelen wil het materiaal krimpen, er ontstaan inwendige trekspanningen, verbindingen bezwijken en steentjes komen los te liggen, het zogeheten rafelen.” De producten zijn in vloeibare vorm op de rechterrijstrook aangebracht. Na een aantal weken werden op zowel behandelde als onbehandelde plekken boorkernen uit het wegdek gehaald. “Er is gekeken waar het middel precies terechtkomt en of de stijfheid van het verouderde bindmiddel minder wordt. Dat is een indicatie voor een verbeterde rafelingsweerstand. Ook is een RSAT-proef uitgevoerd, waarmee de weerstand tegen rafeling wordt gemeten. Uit chemische onderzoeken is gebleken dat de sterkste veroudering boven in het zoab plaatsvindt.”

Stijfheid

Enkele onderzoeken lopen nog, twee andere worden momenteel gerapporteerd. Alleen het project op de A50 is afgerond, met veelbelovende resultaten.

“De stijfheid van het verouderde bitumen was na behandeling bij alle producten lager vergeleken met de referentievakken. Ook traden er bij de RSAT-proef gemiddeld minder steentjes uit.”

Toch zal meer onderzoek nodig zijn om statistisch aan te tonen wat precies de werking is. “Zo zijn er dit jaar weer kernen geboord om te kijken wat het effect in de tijd is.” Welk product het beste gaat scoren, zal moeten blijken. De verjongingsmiddelen verschillen sowieso al van elkaar in de wijze van toepassing.

Reageer op dit artikel