nieuws

Uitspraken Helsloot over aansprakelijkheid vallen verkeerd

bouwbreed Premium

Hoogleraar Ira Helsloot heeft zich niet populair gemaakt in de bouwsector. Helsloot concludeert dat aannemers opdrachtgevers te makkelijk opzadelen met bouwfouten. Critici pareren dat de hoogleraar te weinig verstand van zaken heeft. 


“Schoenmaker, hou je bij leest.” “Helsloot heeft geen juridische achtergrond”, is een ander verwijt. Nee, de hoogleraar besturen van veiligheid aan de Radboud Universiteit van Nijmegen krijgt de handen niet op elkaar voor zijn voorstel. Helsloot schreef een rapport in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken over privaat bouwtoezicht. De hoogleraar pleit daarin voor een verbod op bedingen in verkoopcontracten (zie Cobouw van gisteren) die aannemers nagenoeg ongrijpbaar zouden maken als het gaat over bouwfouten.

Bouwend Nederland noemt het voorstel onnodig. “De opdrachtgever moet bij de oplevering goed letten op mogelijke gebreken. Dat voorkom t heel veel gedoe achteraf. Verder zijn er uitgebreide garanties via Woningborg, SWK en Bouwgarant.” Monika Chao, directeur van het Instituut voor Bouwrecht wil nu niet ingaan op de uitspraken van Helsloot. “In opdracht van Binnenlandse Zaken voeren wij een vervolgonderzoek uit.” Ze geeft Bouwend Nederland deels gelijk. “Voor woningen is de garantie goed geregeld, voor alle overige gebouwen niet.” Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil nog niet ingaan op het plan van hoogleraar Helsloot.

Reageer op dit artikel