nieuws

Uithardtijd vibropalen bepaalt bouwsnelheid

bouwbreed Premium

De productie van de vibropalen voor het Raadhuispleinproject in Drachten is logistiek gezien een hele klus. De palen voor een poer kunnen niet allemaal tegelijk worden gemaakt. Oorzaak is de grote doorsnee ervan en de korte afstand onderling. Het beton van de soms 610 millimeter dikke palen moet eerst voldoende uitharden voordat de paal ernaast kan worden gemaakt.

In het hartje van Drachten legt Vroom Funderingstechnieken de basis voor een nieuwe parkeergarage (683 plaatsen), 160 woningen en een winkelcentrum van 20.000 vierkante meter. Vooral ook omdat de palen van elke poer dichtbij elkaar staan, kunnen ze niet tegelijkertijd worden gemaakt. Intensief overleg tussen Vroom en aannemer Koopmans Bouw was nodig om de bouwwerkzaamheden soepel te laten verlopen.

Vanwege de lange uithardtijd leggen de funderingsmachines heel wat extra meters af om de 1832 vibropalen te produceren. De route over het terrein is van tevoren nauwkeurig uitgestippeld. De doorsnedes variëren van 406 tot 660 millimeter. Ze steken 14,5 tot 21,5 meter diep.

Het grootste deel van de nieuwbouw is begin 2014 klaar. Het laatste deel van de parkeergarage en de laatste nieuwbouw volgen in een tweede fase direct daarna. Volgens de planning is de herontwikkeling van het Raadhuisplein begin 2016 afgerond.

Flats

Op de plek stonden jarenlang verpauperde flats en winkelcentra, die vorig jaar door Boverhoff in Heerde zijn gesloopt. De plannen zijn ontwikkeld door Wabs Consultancy in Nieuwegein. Opdrachtgevers WABS Consultancy (v/h Redema Consultants) en Le Clercq Planontwikkeling huurden Tangram Architecten in voor het ontwerp.

Bijzonder in Drachten is dat het Raadhuispleinproject rond een flatgebouw op palen wordt gebouwd. Vanwege de bijzondere architectonische vormgeving wilde de gemeente Smallingerland dat laten staan. Het gebouw is gefixeerd met 108 stalen buispalen, in doorsnee variërend van 219 tot 380 millimeter en in lengte van 7 tot 18 meter.

Reageer op dit artikel