nieuws

‘Tijd voor zakenkabinet met dik salaris’

bouwbreed

Hoe kijkt de ondernemer in verkiezingstijd aan tegen een nieuw Nederland? Deel 3 in een serie van 4: Kees Franse. “Ik vind het soms gewoon gênant wat ik zie tijdens de politieke debatten”, oordeelt Kees Franse, algemeen directeur van bouwbedrijf Sprangers. Hij hoopt op een zakenkabinet. Met ervaren ondernemers. In de Aanbestedingswet heeft hij geen vertrouwen.

“Als je een buffer hebt, kun je klappen opvangen. Dus ja, een stevig kabinet had de recessie kunnen voorkomen. Met een begrotingsoverschot van minimaal 5 procent. Jaar op jaar. Pas als je geld hebt kun je investeren in andere dingen. In een bedrijf is dat ook zo.”

Kees Franse legt de lat hoog. Voor zichzelf, maar ook voor zijn personeel. Zijn aanpak werkt. Ondanks de magere jaren gaat het “echt goed” met de Bredase bouwer. De afgelopen drie jaar hield Franse zijn omzet op ongeveer 73 miljoen euro. Wat eigenlijk best “raar” is. Hij bouwde nog nooit zo veel woningen. Met moeite weet hij de gretige headhunters die vakmannen aanbieden van zich af te houden.

Het is geen geluk dat zijn bedrijf staat als een huis, verzekert Franse. “Een bedrijf positioneer je niet van de een op de andere dag. Het is het resultaat van een langdurig beleid. Wij richten ons op de totale sector. Van de woningbouw tot aan de zware industrie en alle segmenten die daar tussen hangen. Overal willen we goede referenties hebben. Projecten waarover de klant supertevreden is.”

Kissebissen

Dan de verkiezingen en de aanloop ernaar toe. De 62-jarige Franse haalt zijn schouders moedeloos op. “Het irriteert me wat er daar gebeurt. Als ik een debat volg op televisie heb ik al snel de neiging om weg te zappen. De manier waarop er gediscussieerd wordt vind ik af en toe echt gênant. Weinig respect voor elkaars mening. Het enige wat lijsttrekkers doen is aangegeven wat de ander fout doet. Het is kissebissen. Ruziemaken. Als wij hier in het bedrijf zo met elkaar om zouden gaan, denk ik dat ik geen personeel overhield.”

Aannemers gaan fatsoenlijker met elkaar om, ervaart Franse. “Wij doen diverse projecten in combinatie als een project groot is of ingewikkeld. Ik vind dat supergaaf. Je ziet elkaars cultuurverschillen. Je leert van elkaar. Hebt respect voor elkaar en wees open tegen elkaar. Ik ben er altijd beter van geworden en anderen ook volgens mij. Daarom zet ik consequent mijn beste mensen in bij combinaties.”

De beste mensen. Franse ziet ze niet terug in het dagelijks bestuur van BV Nederland. Politici van nu zijn allemaal te licht in statuur, zegt de bouwdirecteur die zelden gekke dingen doet. “Als dat soort mensen in het bedrijfsleven zouden opereren, dan denk ik dat het niet goed ging. Maar zij leiden wel ons land.”

Franse hoopt op een zakenkabinet. In Jan Kees de Jager ziet hij een uitstekende minister-president. Er is nog wel een probleem: hoe krijg je ondernemers zover? “Ik vind dat de Balkenendenorm omhoog moet. Als minister heb je superverantwoordelijkheid. Daar moet dus veel meer tegenover staan. Een half miljoen euro per jaar? Dat zou netjes zijn.”

Een sterk kabinet is één ding, een stimulerend beleid is minstens zo belangrijk. Franse geeft een voorzetje. “De overheid zou een goed gesprek aan moeten gaan met de banken. Om zo de financiële stromen weer op gang te brengen.”

Aanbesteden

Franse werkt inmiddels twintig jaar bij Sprangers. Tijden veranderden. “Het is allemaal harder geworden. Dat merk je terug bij aanbestedingen. Vroeger waren er duidelijke spelregels. Die zijn nu allemaal weg. Bijna nooit kom je nog op een avond bij elkaar om de enveloppen open te doen en te kijken wie de beste aanbieding heeft. Nu is het vaak zo: dien maar in, mail maar. Dan word je echt tegen elkaar uitgespeeld.”

Opdrachtgevers van het Rijk geven zeker niet altijd het goede voorbeeld, bemerkt Franse. Mede door de internationalisatie. “De Belg of Amerikaan heeft niets met onze regels te maken. Die heeft zijn eigen regels. De overheid is de grip op aanbestedingen kwijtgeraakt. Dat kan tot slechte bouwprojecten leiden. Als je ziet wat inschrijven kost. Dat is echt enorm. Dat kost bij ons 2 tot 3 procent van de totale omzet.” In de Aanbestedingswet die er komt heeft Franse weinig fiducie. “Ik denk namelijk niet dat het gaat werken.”

De dag van de verkiezingen nadert. Franse, die zeker tot zijn 67ste blijft werken, weet nog niet op wie hij gaat stemmen. “De vorige keer stemde ik op de VVD, maar ik ben daar toch een beetje teleurgesteld over.” Optimistisch zal hij altijd blijven. En stond hij vorig jaar nog op de laatste plaats in de Cobouw top 50. Dit jaar stijgt hij door het sneuvelen van bouwbedrijven die boven hem stonden al naar plek 46. En dan heeft hij zijn eigen cijfers nog niet eens met die van anderen vergeleken.

Reageer op dit artikel