nieuws

Stortbui op dijk moet stabiliteit aantonen

bouwbreed

Stortbui op dijk moet stabiliteit aantonen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) begint vandaag op de Oudelandsdijk en de Zuiderringdijk langs de Ringvaart Wijde Wormer een reeks infiltratieproeven.

Met een sproei-installatie krijgen delen van de dijken een enorme hoeveelheid water te verwerken. Hiermee wil HHNK, samen met Alterra, onderzoeken hoe de dijkdelen op de hoosbuien reageren. Bij extreme neerslag fungeren dijken als een soort spons en kunnen dan minder stabiel worden. Tegelijk met de stortbuien wordt ook het waterpeil in de boezem verhoogd voor extra druk op de dijk. Hiervoor wordt een deel van de Ringvaart Wijde Wormer afgedamd, zodat alleen het peil tussen de twee damwanden omhoog gebracht wordt.

Reageer op dit artikel