nieuws

Stop met de Technische Stemwijzer

bouwbreed Premium

In verkiezingstijd krijgt ‘Kies Techniek’ ineens een heel andere lading. KIVI NIRIA en tijdschrift De Ingenieur vonden het nodig om de onwetende ingenieur een handje te helpen. Zij hebben de Technische Stemwijzer gelanceerd: een inventarisatie van de technische standpunten van de politieke partijen. De reden hiervoor: partijprogramma’s besteden maar weinig aandacht aan techniek.

Beroepsvereniging KIVI NIRIA bevindt zich overigens in goed gezelschap. Het aanbod van alternatieve kieswijzers en kieskompassen lijkt met de dag groter te worden. Er is een stemwijzer voor ondernemers, werkende ouders, kinderen, dieren, water, freelancers en zelfs cannabisliefhebbers. Weet je niet meer welke stemwijzer je moet gebruiken, ook dan is er hulp: de Stemwijzer-wijzer. 12 September, wat zal ik eens gaan kiezen? Peter Glas verwoordde het nieuwe dilemma sprekend: “Het probleem lijkt zich te verplaatsen van de vraag: welke partij geloof ik, naar welke peiling geloof ik, en nu zelfs naar welke kieswijzer/kompas geloof ik?” Ondanks dat een aantal initiatiefnemers en de belangen waarvoor ze staan me nauw aan het hart staan, heb ik moeite met deze alternatieve stemwijzers. Ze zijn namelijk geïnitieerd door deelbelangen. Niets meer en niets minder. Maar ze pretenderen meer te zijn. Een algemeen belang waar meer aandacht voor moet komen.

Het feit dat in de partijprogramma’s maar weinig aandacht aan techniek wordt besteed is erg logisch. Er zijn namelijk ook andere belangen. We leven in een tijd waarin we pensioenen korten, sociale werkplaatsen sluiten, langstudeerboetes opleggen (of toch niet?), defensie afbouwen en persoonsgebonden budgetten beknotten. Thema’s die ook wat regels in partijprogramma’s verdienen lijkt mij. Als techniek meer aandacht moet krijgen gaat dat ten koste van een ander thema.

 Ik hoor dan graag welk thema een beetje minder kan. Politiek is een afweging van deelbelangen. In de woorden van Harold Laswell: “politics is who gets what, when, and how”. Laat ingenieurs zelf die afweging van deelbelangen maken en stop met de Technische Stemwijzer. Omdat ingenieurs die democratische keuze prima zelf kunnen maken. En omdat ingenieurs ook wel eens geen ingenieurs zijn. Dan zijn we namelijk burgers.

Ir. Joost Hulsbos

 Voorzitter jongNLingenieurs en adviseur bij Witteveen+Bos

Reageer op dit artikel