nieuws

Steden breken lans voor bouwsector

bouwbreed Premium

De burgemeesters van de vier grootste steden in Nederland willen concrete afspraken maken om de bouw te stimuleren.

Dat schrijven zij in een open brief aan het nieuwe kabinet in de Volkskrant . De vier bestuurders (Van der Laan, Van Aartsen, Aboutaleb en Wolfsen) willen snel met investeerders, ontwikkelaars en het Rijk om tafel.

“Wij vragen van het nieuwe kabinet met ons deze afspraken te maken en samen met de steden een alternatief te ontwikkelen voor de weggevallen ISV-gelden. De woningbouw moet weer op gang komen.”

De burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam benadrukken dat zij niet het handje willen ophouden bij het Rijk. In crisistijd zou dat volgens hen van “weinig realiteitszin getuigen”.

Ruimte

“Wij willen dat gemeenten in positie worden gebracht als ‘eerste overheid’. Wij lossen de problemen op en wij bereiken meer met bestaande middelen, maar dan moeten we wel de ruimte krijgen. Juist aan dat laatste schort het te vaak. Zodra het kabinet en de Tweede Kamer taken overdragen aan gemeenten, wordt alles meteen dichtgestuct met regels, voorwaarden en protocollen. Voor de steden blijft er zo in de praktijk nauwelijks ruimte over om te doen wat nodig is. Dat moet veranderen, willen we de crisis bestrijden.”

In de geest van de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt beogen de vier met een ‘New Deal’ een mentaliteitsverandering. Ze beschouwen de woningbouw een belangrijke aanjager van de stedelijke economie. “Circa 5 procent van het bnp is afkomstig van de woningbouwsector, inmiddels is dat 4 procent. Zolang de steigers leeg zijn en de cementmolens niet draaien, staat ook de economie stil. De situatie lijkt uitzichtloos. Van de honderdduizend benodigde woningen worden er maar veertigduizend gebouwd.”

Reageer op dit artikel