nieuws

Speld in hooiberg bleek glazenwassersbakje

bouwbreed

De liften met de hydrofoor, met de warmtepompinstallatie en met de sprinklerinstallaties. Alle mogelijke combinaties van installaties werden bij Westraven uitgeprobeerd in de wanhopige zoektocht naar de herkomst van de mysterieuze trillingen. Totdat Cauberg-Huygen eens goed keek naar de glazenwassersinstallatie.

Het was dus niet de voorspanning, niet de tweede huidfacade, geen straaljager die door de geluidsbarrière vloog of het drukke verkeer over de Galecopperbrug. Na bijna drie maanden wanhopig zoeken constateerde de Rijksgebouwendienst vorige week dat de trillingen van gebouw Westraven eind juni, veroorzaakt werden door de glaswasinstallatie. De rails waarover die manoeuvreerde steunde rechtstreeks op de stalen kolommen van het gebouw. Die gaven de trillingen door aan de vloeren waar ze nog eens werden versterkt door de bureaus. Die conclusie kwam niet lichtvaardig tot stand. Het was volgens commercieel-directeur André Meester van Cauberg-Huygen Raadgevend Ingenieurs zoeken naar een speld in een hooiberg. De speld bleek een glaswasinstallatie.

De 21 bijlagen bij het hoofdrapport van de Rijksgebouwendienst geven een boeiend beeld van de zoektocht die de dienst startte nadat op 28 juni laat in de middag was besloten tot ontruimen van het gebouw. De belangrijkste bijlage is die waarin Cauberg-Huygen verslag doet van het trillingsonderzoek. Een dag na de ontruiming al installeerde het ingenieursbureau trillingsmeters op diverse plaatsen in het gebouw. Die gaven nauwelijks hinderlijke trillingen te zien. Vandaar dat drie weken later tijdsynchrone trillingsmetingen werden gestart. Die maken het mogelijk trillingen door een heel gebouw te volgen. Zo kan de bron als het ware worden uitgepeild en gelokaliseerd. Daarvoor moest veel extra apparatuur worden aangebracht. Ook die metingen leverden aanvankelijk weinig op. Natuurlijk pikten de gevoelige instrumenten volgens directeur Meester veel op, maar frequenties en snelheden bleven altijd beneden de waarden die volgens de SBR-richtlijn B voor mensen waarneembaar zijn en hinder veroorzaken.

Werkblad

Ondertussen hadden de ingenieurs al wel de trillingskarakteri stiek van de bureaus in de kantoren bepaald. Meerdere medewerkers van Rijkswaterstaat hadden te kennen gegeven dat hun werkblad op 27 en 28 juni tot een paar maal toe angstaanjagend stonden te trillen. De onderzoekers sloegen de bureaus aan met een impedantiehamer en registreerden onderwijl de trillingen. Dat deden ze met en zonder belasting door stapels papier en rapporten en met de bladen in verschillende hoogtes.

Op 15 augustus is daarna een uitvoerige start-stopcyclus gestart van alle installaties in combinaties met de liften. De liften werden daarvoor volledig beladen met gewichten omhoog en omlaag gestuurd, terwijl achtereenvolgens de warmtepomp, de hydrofoor, de sprinklerinstallaties en alle andere gebouwinstallaties werden opgestart. De combinatie met de glaswasinstallatie leverde enkele trillingspieken op bureaus, maar volgens Meester van Cauberg-Huygen nog niet alarmerend. “Niettemin zetten ze de onderzoekers op het spoor. We waren een tijdje terug ook al geraadpleegd door een vastgoedbeheerder die wilde weten of de trillingen van hun glaswasinstallatie schade konden toebrengen aan de constructie. Het verband w as dus snel gelegd.“

Springen

Daarom is een week later de glaswasinstallatie opnieuw getest. Op alle denkbare manieren. Het bakkie is rondgereden op de dakrails, neergelaten naar alle niveau’s en de bemanning heeft expres staan springen en botsingen met de gevel uitgelokt. Vooral het aftoppen veroorzaakte schokken die door de trillingsopnemers van Cauberg-Huygen werden opgepikt. Ook de overgangen van de railssecties, die zich precies boven de stalen kolommen van het gebouw bevinden, veroorzaakten veel trillingen. De meetinstrumenten registreerden schokken die strookten met de meldingen van 27 en 28 juni. De onderzoekers ervoeren de trillingen ook zelf en zagen water in een glas op een van de bureaus klotsen.

Waarom de problemen zich niet eerder hebben voorgedaan? Daar is een simpele verklaring voor. De installatie die bij de renovatie in 2007 werd aangebracht voldeed niet en werd begin dit jaar vervangen. Hij was sindsdien al wel gebruikt voor onderhoudswerkzaamheden, maar niet voor glazenwassen. Eind juni gebeurde dat voor het eerst. Maar de relatie met de trillingen legde toen bijna niemand.

Reageer op dit artikel