nieuws

Spaanse bouwer ACS zucht onder schuldenlast

bouwbreed

De Spaanse bouwer ACS zoekt wanhopig naar een uitweg uit zijn financiële problemen.

Het concern overlegt met banken en vastgoedpartijenom de schuldenlast van 8,6 miljard tot aanvaardbare proporties terug te brengen.

De onderneming die vorig jaar op vijandige wijze voor 2,6 miljard de Duitse bouwer Hochtief overnam, verloor in zes maanden de helft van zijn beurswaarde. Een derde van de aandelen Hochtief ging als onderpand naar Banco Bilbao. In Spanje circuleren berichten dat gesprekken plaatsvinden over de verkoop van de hoofdkantoren van de dochtermaatschappijen Dragados en Cobra. Dragados is in Nederland een goede bekende omdat het bedrijf in het begin van deze eeuw de Hollandsche Beton Groep overnam en het destijds grootste bouwbedrijf van ons land verrassend in handen bracht van BAM, sindsdien de nummer 1 van ons land.

Operationeel slaat ACS in de eerste helft van het jaar geen slecht figuur. Vooral door de komst van Hochtief verdubbelde de omzet tot 18,8 miljard euro. De brutowinst steeg met ruim een kwart tot 831 miljoen euro. Netto echter – vanwege afschrijvingen – staat de bouwer 1,2 miljard in het rood. De orderportefeuille groeide met 9 procent tot projecten met een waarde van 70,6 miljard euro.

In de eerste helft van 2011 haalde ACS bijna de helft van zijn omzet uit Spanje. Momenteel bedraagt het aandeel nog 18,7 procent. De grootste geldstroom (7,4 miljard euro) komt uit Azië en Australië, waar Hochtief-dochter Leighton weer zwarte cijfers schrijft. Een derde van de omzet heeft als herkomst Amerika. BestuursvoorzitterFlorentino Pérez wil het accent voortaan sterker leggen op bouw en infra.

Reageer op dit artikel