nieuws

Roestwater stroomt van stalen gevel Barclays Center

bouwbreed

De gevel van een nieuwe sportarena veroorzaakt ophef in Brooklyn, een wijk van New York. Het nieuwe Barclays Center voor het basketball team The Nets heeft namelijk een gevel die bestaat uit 12.000 platen cortenstaal of weervast staal.

Omdat d e buitenste laag van dit staal oxideert hoeven de platen nooit geverfd te worden. De bruinoranje roestkleur doet veel bewoners echter denken aan vervallen industriële installaties en bruggen in dit stadsdeel en absoluut niet aan iets nieuws. Vervelender is dat het trottoir rondom het gebouw oranje begint te kleuren door het roestwater dat van het gebouw druipt. ‘‘Wanneer cortenstaal nat wordt druipt er altijd roestwater op het omliggende terrein en dat veroorzaakt verkleuring’’, zegt Michael Devonshire, een materiaaldeskundige van het architectenbureau Jan Hird Pokorny. Cortenstaal roest vooral wanneer het nieuw is tot er een beschermende laag oxide ontstaat. Daarom zijn alle 12.000 platen voor het Barclays Center reeds voor de bouw 12 keer door een natte en droge fase gegaan. Dit heeft volgens de architecten ongeveer zes jaar aan oxidatie op de platen aangebracht waardoor het lekken van roestwater na de bouw tot een minimum beperkt is. Cortenstaal wordt al sinds de jaren vijftig in Amerika gebruikt, maar is zelden op zo’n groot oppervlak toegepast als bij de bouw van het Barclays Center.

Volgens US Steel, de uitvinder van cortenstaal, kan het product slijten en dunner worden door zand, stof, natte bladeren en ook door zure regen. InNederland is het onder meer gebruikt voor de voorgevel van het Jopie HuisMuseum in Workum.

Reageer op dit artikel