nieuws

Proeven met hergebruik van verfrestanten veelbelovend

bouwbreed Premium

Verfrestanten die bij particulieren vaak jaren in de schuur blijven staan, blijken technisch heel goed recyclebaar te zijn. In het kader van duurzaam ondernemen heeft de Vereniging van Verf- en drukinktfabrikanten (VVVF) proeven genomen. Het resultaat is veelbelovend.

Een werkgroep van de VVVF brengt in eerste instantie de mogelijkheden van recycling van watergedragen muurverven in kaart. “Die zijn het eenvoudigst qua samenstelling”, aldus Gerben Dijkstra, issue-manager duurzaam ondernemen van de vereniging.

Bij de milieudepots komt jaarlijks circa 10.000 ton aan watergedragen verfrestanten binnen. Het is de bedoeling een deel daarvan te herwinnen door het materiaal als grondstof toe te voegen aan nieuw geproduceerde verf. Daarvoor moeten de restanten wel voldoen aan een reeks strenge eisen, omdat de kwaliteit van het eindproduct er niet onder mag lijden. Proeven hebben aangetoond dat uit de restanten een strijkbare verf is te maken. In een volgende proef gaan fabrikanten restantverf daadwerkelijk toevoegen aan nieuwe verf.

Volgens Dijkstra is het project in eerste instantie gericht op de restanten bij de particulier, omdat deze gemiddeld 20 procent van een liter overhoudt. “De vakman kan zijn hoeveelheden vaak veel beter inschatten, dus die heeft minder restanten.” Cruciale vraag is nog of recycling van verf ook economisch haalbaar is.

Overigens is in Canada al vijftien jaar het merk Boomerang op de markt, dat is vervaardigd uit verfrestanten. Het richt zich op de particuliere markt en kan mogelijk op korte termijn ook in Nederland onder licentie worden vervaardigd.

Reageer op dit artikel