nieuws

Prijzen voor drie duurzaam ontworpen bouwprojecten

bouwbreed

De Veilige Veste van corporatie WoonFriesland, het Rotterdamse Central Plaza van vastgoedbelegger Unibail-Rodamco en Wijkrenovatie Woonborg van deze Drentse corporatie hebben de Awards voor Duurzame Architectuur gewonnen. Ze werden uitgereikt tijdens het openingscongres van de Dutch Green Building Week in de Rai in Amsterdam.

De Veilige Veste, van KAW architecten en adviseurs, is het voormalige politiebureau in Leeuwarden, dat volgens de passiefhuismethode is verbouwd tot opvanghuis voor meisjes en vrouwen. Volgens de jury is hier een kansarm gebouw gerenoveerd tot een hoogwaardig object.

Unibail-Rodamco won de award voor duurzaam gebruik. De belegger kreeg de prijs toegekend “omdat veel aandacht is besteed aan de diverse stakeholders in een complexe beheerssituatie. De huurders hebben een grote rol gespeeld in het proces, waarbij zowel op kwaliteit als duurzame ontwikkeling is ingezet”, aldus Anke van Hal, die namens de Dutch Green Building Council de prijs overhandigde. “Het is een prachtig voorbeeld van een grootscheepse, duurzame renovatie.”

Woonborg renoveerde 47 woningen uit de jaren zestig, waarbij de energieprestatie van alle woningen van een energielabel E/F naar A/B is verbeterd. Het betrekken van bewoners in een integrale aanpak zorgde er volgens de jury voor dat er niet alleen aandacht was voor verbetering van de energieprestatie, maar ook voor verbetering van de wijk.

Reageer op dit artikel