nieuws

Paviljoen vol met ‘biobased materials’

bouwbreed Premium

Niet alleen vlas, leem en schapenwol zijn ‘biobased’. Ook plastics, boards en foam kunnen gemaakt zijn van op lange termijn ruim beschikbare biologische grondstoffen. Het Bio Based Materials Paviljoen laat van beide voorbeelden zien.

Traditionele bouwmaterialen naast moderne kunststoffen

Alexandra van Huffelen, wethouder duurzaamheid, opent komende woensdag het paviljoen in een industriehal aan de Directiekade in Rotterdam, onderdeel van de RDM Campus. Het initiatief voor de permanente expositie komt van het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo), de Stichting Agrodome, CAP’EM (een Europees programma) en de Hogeschool Rotterdam.

“Het principe van deze materialen zat al verborgen in het biologische bouwen in de jaren zestig en zeventig, dat in Duitsland is ontwikkeld. Maar nu vindt een schaalvergroting plaats. Multinationals (bijvoorbeeld DSM) ontwikkelen kunststoffen op basis van biologische grondstoffen”, aldus Christoph Maria Ravesloot van het lectoraat Innovatie Bouwproces en Duurzaamheid aan de Hogeschool Rotterdam.

Houtskeletbouw

Dat het niet alleen om materialen gaat, maar ook om de toepassing daarvan, blijkt uit de constructie van het paviljoen zelf. Het is ontworpen door architect Daan Bruggink van Orga Architect uit Nijmegen op basis van de houtskeletbouwmethode van Frans de Medts. In zijn proefschrift legt de laatste uit waarom de door hem ontwikkelde bouwknoop past in een duurzame wereld. De constructie bestaat uit kolommen van steeds vier parallelle verticale latten verbonden door horizontale balkjes daartussen. De methode van De Medts vraagt relatief weinig materiaal en biedt grote flexibiliteit. Bovendien is het paviljoen uitgevoerd met gerecycled kozijnhout, meldt Bruggink. Gevraagd naar voorbeelden van biobased producten noemt hij wandcontactdozen van maïsplastic en lijnolieverf van Rolsma. “De vraag is, wat is biobased? Honderd procent of zoveel mogelijk? En is een product ook getest, bijvoorbeeld door TNO?”

Maurice van der Meer, directeur van het Innovatiecentrum Duurzaam Bouwen: “De expositie omvat zo’n vijftig bouwproducten en -materialen. Onder meer uitgeharde blokken van hennep, hout en kalk, prefab elementen van strobalen, verschillende houtsoorten en biofoam.“ Zijn collega Aart van der Wilt vult dit nog aan met Fotosfera-tapijttegels met olie van de castorplant, Erutan composteerbaar tapijt, GreenGran-verpakkingsmaterialen en biologische oliën voor de afwerking van hout.

Reageer op dit artikel