nieuws

Patatje met sociale saus tegen ‘Kunduz’

bouwbreed

FNV Bouw deelde deze week op en rond een aantal Rotterdamse bouwplaatsen patat ‘met sociale saus’ uit, bedoeld als protest tegen de plannen uit het ‘Kunduz’-akkoord. Mensen weten niet wat hen boven het hoofd hangt, zegt actieleider Dick Koerselman (FNV Bouw Rotterdam).

Waarom patat?

“Dat leek ons leuk tijdens schafttijd. We hadden ook haring kunnen kiezen, maar wij moeten ook op de kleintjes letten.”

Hoeveel bouwplaatsen heeft u bezocht?

“Voor deze actie vijf bouwplaatsen in Rotterdam-Centrum. De grootste was die van markthal in aanbouw, waar een man of honderd werkt.”

Dus jullie hebben heel wat kilo’s uitgedeeld?

“Er stonden 379 porties op de bon. Dus tel maar na.”

Zelf gebakken?

“Nee, geleverd door een bekende Rotterdamse patatbakker.”

Waaruit bestond die ‘sociale saus’?

“Met de ‘sociale saus’ onderstrepen we dat niet alles slecht is, dat we ook in crisistijd best op sociale wijze om kunnen gaan met vakmensen. En dat je op partijen kunt stemmen die daar pal voor staan.”

Maar waaruit bestond de saus?

“In de praktijk was het mayonaise.”

Niet erg gezond, patat met mayonaise.

“Klopt, maar het staat niet in verhouding tot ongezondheid van de ‘Kunduz’-plannen. Een met veel moeite gesloten pensioenakkoord vegen ze van tafel. Zeer ongezond voor onze achterban om tot je 67ste op de steigers te moeten staan.”

Dit was dus een patatprotest tegen de Kunduz-partijen?

“Absoluut. Wij willen zeggen dat er genoeg partijen zijn waarop je kunt stemmen die níet voor versoepeling van het ontslagrecht, forensentaks en korting op de WW zijn. Werknemers in de bouw zijn vogelvrij als ‘Kunduz’ het voor het zeggen krijgt.”

Voorbijgangers kregen ook patat?

“Ja. Zij worden ook geraakt als ze niet wijs stemmen.”

Reageer op dit artikel