nieuws

Orderdaling zet over hele breedte door

bouwbreed

De orderportefeuilles in de bouwnijverheid zijn opnieuw gedaald. Tussen de start van de bouwvak en begin september met twee tiende maand.

Nieuw dieptepunt bereikt in gww en b&u

Dat blijkt uit de conjunctuurmeting van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De cijfers maken duidelijk dat van enig herstel geen sprake is. Volgens de rekenmeesters van de bouw deed de daling zich over de gehele breedte van de sector voor. “Daarmee wordt de dalende trend van de voorgaande maanden doorgezet”, aldus het EIB in een toelichting.

De werkvoorraad bedroeg begin deze maand nog maar 5,5 maanden. De burgerlijke en utiliteitsbouw bereikte met een orderportefeuille van 5,4 maanden een nieuw dieptepunt. Een jaar geleden hadden de Nederlandse woning- en kantorenbouwers nog voor 6,1 maanden werk op de plank liggen. Een verdere daling ligt voor de hand: vorige week bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal verstrekte bouwvergunningen in het eerste halfjaar van 2012 met 37 procent is gedaald.

In de grond-, weg- en waterbouw zakte de ordervoorraad met een tiende maand naar 5,8 maanden. Ook dat is het laagste niveau van de afgelopen drie jaar.

Het aantal bedrijven dat last heeft van opdrogende orderboeken, neemt toe. Momenteel heeft bijna de helft van de bouwers hinder als gevolg van een tekort aan werk. In de b&u-sector klaagt zelfs 60 procent van de ondernemingen daarover. Nieuwe ontslagrondes worden door bijna 40 procent van de bouwbedrijven overwogen. Van de deelsectoren telt de wegenbouw de minste plannen om de personele omvang verder terug te brengen.

Reageer op dit artikel