nieuws

Oranjewoud onzeker over tweede helft van 2012

bouwbreed Premium

Oranjewoud waagt zich niet aan voorspellingen over het verloop van de tweede helft van het jaar. In de eerste zes maanden van 2012 slaagde het concern erin de nettowinst met 10 procent naar 7,7 miljoen euro te tillen.

Op het vlak van de brutowinst zit bij Oranjewoud de grootste pijn in de markt voor railinfra. Tegenover het resultaat van 6,1 miljoen van vorig jaar staat nu slechts 1,9 miljoen euro. Het orderboek van dochtermaatschappij Strukton is mede door een langjarige onderhoudscontract voor de metro in Stockholm goed gevuld. De wer kvoorraad nam met 19,2 procent toe tot projecten ter waarde van 887,4 miljoen euro. De omzet in het segment railinfra slonk met bijna 38 miljoen tot 206,4 miljoen euro.

In de civiele inframarkt kampt Oranjewoud met sterke concurrentie en grote druk op de marges. De brutowinst verbeterde van 8,7 tot 12,3 miljoen, hetgeen mede te danken is aan enkele vorig jaar getroffen projectvoorzieningen. De overname van Ooms heeft geholpen om de bedrijfsopbrengsten naar een hoger niveau te brengen: van 136,9 miljoen naar 161,3 miljoen euro.

Het segment gebouwen opereert in een lastige markt waar de rendementen flink onder druk staan. De brutowinst daalde van 4,5 naar 3,1 miljoen euro.

De orderportefeuille is met een bedrag van 223,2 miljoen vergeleken met een jaar geleden 43 miljoen euro minder goed gevuld.

De technische tak van Oranjewoud (Worksphere) haalde in de eerste zes maanden 51,9 miljoen euro uit de markt, 13,2 procent minder dan vorig jaar. De brutowinst halveerde tot 1 miljoen euro.

De ingenieursbureaus van Oranjewoud deden in de eerste helft van het jaar goede zaken, ook al staan de Nederlandse activiteiten onder druk. Zowel de omzet (152,5 miljoen) als de brutowinst (245 miljoen) stegen licht. De orderportefeuille met ingenieursdiensten groeide met 4,1 procent tot 245 miljoen euro. Vergeleken met een jaar geleden is de personele sterkte van Oranjewoud gestegen met 268 tot 9609 banen.

Reageer op dit artikel