nieuws

Noodsituatie bij opleiders in de bouw

bouwbreed

Opleidingsbedrijven voor leerlingbouwvakkers verkeren in nood. Jarenlang aanhoudende verliezen, minimale instroom en nauwelijks aannemers die leerlingen in dienst nemen, hebben een vernietigend effect.

Weinig instroom en nog minder werk

Werkgevers- en werknemersvertegenwoordigers in het bouwonderwijs zitten met de handen in het haar. “Dramatisch”, noemt Mieke van Veldhuizen, sectorbestuurder van FNV Bouw de situatie. Bouwend Nederland roept alle hens aan dek. Werkgeversbestuurders van de opleidingsbedrijven zijn in het Bouwhuis in Zoetermeer bijeen geroepen om zich te buigen over de toekomst van het bouw- en infraonderwijs.

Bestuurder Gijs Lokhorst van CNV Vakmensen weet dat verschillende opleidingsbedrijven het water aan de lippen staat. Anders dan FNV Bouw is zijn bond niet in de samenwerkingsverbanden vertegenwoordigd maar dat de situatie nijpend is, vangt hij toch ruimschoots op, onderstreept de CNV’er.

Dat werkgevers geen leerlingen willen aannemen, begrijpt zijn FNV Bouw-collega Van Veldhuizen goed. “Ze moeten mensen ontslaan. Zitten in de zoveelste reorganisatie. Er is domweg geen plek.”

Wolf van Pelt, directeur van Rijnmond Bouw verklaart een paar jaar verlies nog wel te verdragen omdat zijn organisatie ook 30 jaar winst heeft gemaakt. Niet elk opleidingsbedrijf zal dat kunnen zeggen, beseft hij zich. Maar er speelt meer dan geld. Belangrijk voor de toekomst vindt Van Pelt dat de bouw zicht krijgt op licht aan het eind van de tunnel. Leerlingen op de vmbo’s zijn, zo ziet hij, toch al moeilijk warm te krijgen voor het vak. Dat hij nauwelijks iemand geplaatst krijgt bij bedrijven, ondermijnt bovendien het onderwijs voor de slinkende groep leerlingen die nog wel wil.

Van Veldhuizen roept de werkgevers op “samen te kijken wat nog te doen valt”. Ze realiseert dat dit “niet zo heel veel” is. “Gemakkelijke oplossingen zijn er niet.” Haar laatste hoop is vooral, dat de politiek na de verkiezingen snel te bewegen zal zijn tot maatregelen die de bouw stimuleren.

Reageer op dit artikel