nieuws

Nieuwste energiezuinige Kone-liften in Schijndel

bouwbreed Premium

Appartementencomplex Lochtenburg in Schijndel heeft de primeur van Kone’s nieuwste liften: de vernieuwde MonoSpace met EcoDisc-aandrijving.

Drie van Kone’s nieuwste liften bedienen het Schijndelse appartementencomplex: twee ontsluiten de verdiepingen terwijl de derde de bewoners van en naar de parkeergarage brengt. De laatste heeft drie stopplaatsen; de eerste twee vijf en zes. De liften zijn van het type MonoSpace. “Vergeleken met het voorgaande model verbruikt deze verbeterde variant ruim 35 procent minder energie”, zegt André van der Sterre, directeur van Kone Regio Zuid. Volgens de richtlijn VDI 4707 valt de MonoSpace daarmee onder energielabel A. Afgezet tegen de modellen van tien jaar geleden neemt de lift een kleine 70 procent minder energie op. “Dat spaart de portemonnee van de gebruiker in meer dan één opzicht”, vindt Van der Sterre. “Een groot verbruik betekent ook een hoge aansluitwaarde. Daar moet dus ook een hoog bedrag aan vastrecht voor worden betaald.”

Schijndel heeft de primeur van Kone’s nieuwste liften. “In elk geval voor Nederland en misschien ook wel voor de hele wereld”, zegt Van der Sterre. De liftenbouwer zoekt volgens hem namelijk wereldwijd naar projecten in aanbouw om de nieuwe liftmodellen in te kunnen installeren. Voor zover hij het kan zien is Lochtenburg wereldwijd het eerste project geworden. Kone stelde de inbouw zelf voor aan Bouwbedrijf Timmers uit Rosmalen. Die realiseert het appartementencomplex in opdracht van de Schijndelse Woningstichting Kleine Meierij. De oplevering van de liften is voorzien in enkele weken.

Reageer op dit artikel