nieuws

Monitorberg bedoeld om in te storten

bouwbreed

Wat doe je als gemeente met je afgedankte computermonitoren? De gemeente Almere weet het wel. Zij gaf 150 exemplaren aan studenten duurzaam bouwen van hogeschool Windesheim Flevoland. Daarmee bouwden ze onder leiding van Dirk Overduin (2012Architecten) een decor voor de opening van het culturele seizoen: de Technolotus.

Wat is dat, een Technolotus?

“Dat is de naam die de studenten gaven aan hun constructie.”

Hoe zit hij in elkaar?

“Hij is gebouwd door 150 monitorbehuizingen met oude fietsbanden te verbinden. De gebruiker, theatergezelschap Vis à Vis, had maar één voorwaarde: hij moest kunnen bewegen of instorten.”

En, wat werd het?

“De Technolotus is volledig ingestort.”

Klinkt niet erg duurzaam. Je bouwt iets voor eenmalig gebruik.

“Klopt, maar dat gebeurt met restmaterialen. Vorig jaar bouwden we een decor uit afgekeurde kliko’s, deze keer hebben we een andere lokale reststroom aangepakt.”

Zo’n monitor zit toch vol schadelijke stoffen? De gemeente is makkelijk van haar rotzooi af.

“De computers kregen we inderdaad niet, daar zitten nog waardevolle metalen in. Maar werken met volstrekt waardeloos afval is veel leuker. We hebben overigens de binnenkanten eruit gehaald.”

Na gebruik zaten jullie met een afval-Technolotus. Wat is daarmee gebeurd?

“Die is afgevoerd, de afvalverwerking in.”

Al met al toch geen duurzame afloop voor al die monitors?

“Toch wel, want ze zijn ‘geupcycled’. Ze konden als puur plastic de container voor hergebruik in. Dankzij de arbeid van twintig studenten die de schadelijke binnenkant eruit haalden.”

En de studenten, hebben die nog wat geleerd over bouwkunde?

“Zij hebben geleerd dat je een ontwerp niet hoeft te realiseren vanuit een idee, maar dat het ook kan met wat voor handen is.”

Reageer op dit artikel