nieuws

‘Lift moet iets toevoegen aan bouwproces’

bouwbreed

De nieuwe liftopstelling die producent ANC momenteel samen met Dura Vermeer bij een renovatieproject in Delft toepast, staat niet op zichzelf. Het Veldhovense bedrijf houdt zich sinds de oprichting in 1993 al bezig met innovaties in verticaal transp ort.

< VERVOLG VAN PAGINA 1

Een va n die eerste ontwikkelingen was, eveneens met Dura Vermeer, de introductie van een grondkooi halverwege de jaren negentig. “Daarmee liepen we echt vooruit op de veiligheidsvoorschriften”, zegt algemeen directeur John Blok. Recenter is het monitoren van liften via een computersysteem. “We zien waar de lift zich bevindt en de reden van een storing. Vaak is dat iets simpels, een poortje dat openstaat. Een monteur is dan niet nodig en dat bespaart tijd én geld.”

Bij sommige projecten zijn innovaties een vereiste, zeker wanneer de gevels van een gebouw niet netjes verticaal lopen. Met een meer uitdagende architectuur komt dat steeds vaker voor. De opgave voor Blok is dan al even uitdagend. “In Rotterdam hebben we de liften geleverd voor De Rotterdam. In het ontwerp zit een knik in de gevel, waardoor er bij een aantal verdiepingen tussen lift en gebouw 3 meter ruimte zit. We hebben dat opgelost door brede platformen te bouwen die vrij zijn van steigerbuizen. Dat zou alleen maar voor een blokkade zorgen. Een lift moet dus altijd iets toevoegen aan het bouwproces.”

Een an der project is het nieuwe World Trade Center in New York. Dertien liften – waarvan vier inpandig – van ieder 4,5 bij 1,5 meter brengen met een snelheid van 90 meter per minuut bouwvakkers en goederen op en af. Een an der land betekent ook andere uitgangspunten. “Eenvoudige dingen eigenlijk. De wielen van de wagentjes die ze daar veel gebruiken, gaven in eerste instantie een te grote puntbelasting op de vloer. Een tweede verschil is dat er minder misbruik voorkomt, omdat één iemand verantwoord elijk is voor bedien ing en onderhoud. Daar kunnen wij weer wat van leren.”

Reageer op dit artikel