nieuws

Lange gevelsteen zorgt voor strakke lijnen

bouwbreed

Architect Frans de Brouwer zocht een lange gevelsteen voor een villa in Budel. Hij ontdekte de Stylistix-gevelsteen van MBI Bouw, die vandaag en morgen is te zien op de beurs Architect@Work.

“De villa bestaat uit twee langwerpige volumes, die een halve verdieping in hoogte verspringen”, legt Frans de Brouwer uit. “De opdrachtgevers willen op een soort terp wonen. De slaapvleugel ligt op het niveau van het maaiveld. De villa heeft een strakke horizontale belijning. We zochten daarom naar een lange gevelsteen. Uit Duitsland komen gebakken stenen van 40 tot 50 centimeter lang, maar die zijn heel duur. Een alternatief is Chinese gezaagde natuursteen, 60 tot 80 centimeter lang, 10 centimeter breed en 40 tot 50 millimeter hoog. Dat is zeker betaalbaar”, aldus de architect. “Maar toen zag ik de Stylistix-betonsteen van MBI. Ik heb de fabrikant gevraagd een muurtje te stapelen. De stenen zijn zeer maatvast.”

De Brouwer ontwierp de gevels zonder stootvoegen en met royale terugliggende lintvoegen met cementmortel op kleur, niet afgevoegd. “Vandaag of morgen beginnen ze te metselen”, meldt hij. “Ik ga wel regelmatig kijken. Het moet meteen goed zijn, je kunt met deze lange stenen niet winkelen. Ik heb de passtenen berekend, die worden met schotjes in de mal geproduceerd.”

Mallen

Volgens de architect is het lastig om met koppenmaten te werken. Daar is de gevelsteen te lang voor. De stenen zijn 595 millimeter lang, 95 millimeter breed en 40 millimeter hoog. “Ze worden in aparte mallen geproduceerd”, aldus Martie van der Ploeg van MBI Beton. “Over het onderbeton komt een toplaag van zo’n 1,5 centimeter. Na 24 uur in de klimaatkamer volgt een borstelproces, waardoor de toplaag superglad wordt. De stenen hebben geen facetranden, daardoor zien ze er extra strak uit. Ze wegen zo’n 5 kilogram per stuk. Het is even wennen voor de metselaar, maar de stenen zijn goed te verwerken en breken niet.”

Reageer op dit artikel