nieuws

Lagere marges door btw-verhoging

bouwbreed

Bouwbedrijven en projectontwikkelaars kunnen de btw-verhoging van volgend jaar vrijwel zeker niet doorberekenen aan kopers van nieuwbouwwoningen en zullen daardoor rekening moet houden met verdere margedruk.

Tot die conclusie komt het Economisch Bureau van bank-verzekeraar ING in een vrijdag gepubliceerd rappport. Vooral de concurrentie tussen nieuwbouwwoningen en bestaande huizen maakt het doorberekenen van de btw-verhoging onwaarschijnlijk, aldus de ING. Bestaande woningen worden door prijsdalingen volgens de bank alleen maar goedkoper en dus aantrekkelijker. Dat maakt het voor bouwbedrijven moeilijk om de prijzen van nieuwe woningen te verhogen. Daarmee zou de nieuwbouwsector zich uit de toch al competitieve woningmarkt prijzen.

Projectontwikkelaars zitten volgens sectoreconoom Thijs Geijer van ING in hetzelfde schuitje. “Gezien het feit dat zij nu al de meeste woningen alleen met kortingen kunnen verkopen, is te verwachten dat ook de ontwikkelaar de btw-verhoging niet zullen (kunnen) doorberekenen”, aldus Geijer.

Voor de toch al zwaar getroffen bouwers en ontwikkelaars betekent het btw-tarief van 21 procent, dat vanaf volgend jaar zal gelden, dan ook een extra tegenslag. Zij zullen de verhoging uit eigen zak moeten betalen en als gevolg daarvan rekening moeten houden met verder teruglopende winsten.

Volgens de ING zal de bouwsector “nog efficiënter” moeten gaan werken. Op die manier kunnen de kosten worden gedrukt en kan er goedkoper worden gebouwd. “Door de nog altijd hoge faalkosten in de bouw zijn hier mogelijkheden toe.”

Reageer op dit artikel