nieuws

Kasteel Jerusalem origineler dan ooit in toonbare staat

bouwbreed

Langzaam verkruimelde het zestiende-eeuwse kasteel Jerusalem door gebrek aan onderhoud. Tot de gemeente Maastricht besloot het rijksmonument te restaureren en een van de pronkstukken te maken in de landgoederenzone tussen Maastricht en Meerssen. Maar dan blijft de vraag: welke periode breng je terug?

De huidige restauratie was namelijk niet de eerste poging om het kasteel w eer in toonbare staat te krijgen. Projectleider Mark Rovers van BAM-restauratiedochter Schakel & Schrale kwam heel wat vroeger restauratiewerk tegen. “De vorm van het gebouw is in de loop van de eeuwen behoorlijk veranderd. Het was eerst als U-vorm gebouwd, maar kreeg na verloop van tijd een carrévorm. Daarna is het open binnenterrein tot trappenhuis getransformeerd.”

Oorspronkelijk was de gevel uitgevoerd met speklagen van mergelblokken in een rode bakstenen gevel, maar in de negentiende eeuw werd het geschilderd. “Dat was in eerste instantie een witte kalkverf, maar in de vorige eeuw, waarschijnlijk in de jaren na de oorlog, is de gevel met synthetische verf beschilderd. We hebben de hele gevel nu schoongewassen met stoomreiniging. Dat moest voorzichtig, omdat anders te veel schade aan de natuursteen zou ontstaan.”

Maar vervolgens ging er tòch weer verf op. “We brengen die witte kalklaag op de gevel weer terug. Dat is onderdeel van de restauratiefilosofie: we gaan niet iets terug restaureren waarvan we vermoeden dat het zo geweest is.”

De gemeente heeft het kasteel inmiddels verkocht, aan een bedrijf voor horecapersoneel. Tegenover kasteel Jerusalem staat kasteel Bethlehem, waar de Hogere Hotelschool is gevestigd. Volgens Rovers is het goed dat de omgeving een opkikker krijgt met de extra aandacht voor het kasteel. Toch is de restauratie nog niet klaar: ook de binnenkant zal worden aangepakt. Die klus wil Rovers graag hebben. “Maar het blijft een aanbesteding, dus zeker weten doe je het nooit. Maar ik kijk wel terug op een hele prettige samenwerking. Met de opdrachtgever hadden we dan ook gedurende het werk snelle, oplossingsgericht besprekingen. We hebben d an ook tegen elkaar gezegd: echt ouderwets bouwen!”

Projectgegevens

Project: Restauratie dak en buitengevel kasteel Jerusalem

Opdrachtgever: Gemeente Maastricht

Aannemer: Schakel & Schrale Roermond

Architect: SatijnPlus Architecten

Oplevering: juli 2012

Bouwsom: Circa 4 ton        

Reageer op dit artikel