nieuws

‘Investeerder krijgt kwaliteit met groen’

bouwbreed Premium

De ‘groene voorman’ wil vooral architecten ervan overtuigen dat dak- en gevelgroen een gebouw meerwaarde geven. Dat is nog niet zo eenvoudig, meent Gijsberts. “Architecten en ook aannemers staan doorgaans niet te juichen als anderen aan ‘hun’ gevel gaan schroeven. En dan is er nog het Bouwbesluit dat soms geen mogelijkheden biedt voor groene daken […]

De ‘groene voorman’ wil vooral architecten ervan overtuigen dat dak- en gevelgroen een gebouw meerwaarde geven. Dat is nog niet zo eenvoudig, meent Gijsberts. “Architecten en ook aannemers staan doorgaans niet te juichen als anderen aan ‘hun’ gevel gaan schroeven. En dan is er nog het Bouwbesluit dat soms geen mogelijkheden biedt voor groene daken en gevels. Er zitten wat knelpunten in de regelgeving. Die kunnen met wat vernieuwing worden opgelost. En daar hebben we de architecten bij nodig.”

Architecten spelen een cruciale rol, zegt Gijsberts met nadruk; bijvoorbeeld door een groene gevel of een groen dak voor te schrijven. De kans dat zo’n groene voorziening daadwerkelijk wordt gerealiseerd hangt sterk samen met het moment in het bouwproces waarop het groen aan de orde komt, vindt de VHG-voorzitter. “Groen wordt vaak op het allerlaatste moment gekozen.”

‘Groen’ is niet alleen decoratief maar ook functioneel. “Een groene gevel en een ecodak helpen de hitte buiten te houden en spaart zo energie omdat de airco minder vaak aan moet en er ook minder verwarmd hoeft te worden”, vertelt Gijsberts. “Een groene gevel met 17 vierkante meter klimop vangt jaarlijks ruim 100 gram fijn stof; net zoveel als een stadsboom van 25 jaar”, rekent George van Lit van Mobilane uit Leersum, leverancier van onder meer het groene gevelsysteem ‘LivePanel’. Dat is volgens hem niet de enige bijdrage aan een beter leefmilieu. Het groen zorgt er ook voor dat het in de stad niet veel warmer wordt dan op het platteland. Onderzoek leert dat het in de niet groene stad doorgaans 4 tot 5 graden Celsius warmer is dan daarbuiten.

Bouwend Nederland lijkt inmiddels overtuigd van het goede van groen en stimuleert de toepassing ervan, constateert Gijsberts. De VHG doet dat al sinds 2002 toen de vereniging het programma De Groene Stad begon. Organisaties als de ANWB, de VNG en Natuurmonumenten hebben zich er ook bij aangesloten.

Van Lit vestigt intussen zijn hoop vooral op de renovatie. “Er zijn momenteel weinig nieuwbouwprojecten. En als ze er al zijn wordt ‘luxe’ als groene gevels en binnenwanden vaak geschrapt.” Gijsberts deelt die mening en verwacht dat binnenstedelijke projecten de grootste stimulans zullen geven aan ‘groen’.

Reageer op dit artikel