nieuws

Grote keramische tegel nu ook esthetisch in orde

bouwbreed

Langzaam maar zeker doen in de afbouwsector grote keramische tegels van maar 3 tot 6 millimeter dik hun intrede. Bleef de esthetische kant van dergelijke platen tot voor kort achter, dan komt daar nu verandering in, bleek tijdens de dertigste Cersaie.

Op de grootste jaarlijkse tegel- en sanitairbeurs van Europa in Bologna toonden veel producenten platen van 1,20 x 3,00 meter met een dikte van 6 millimeter. Dankzij nieuwe persen zijn er oppervlakken mee te realiseren variërend van hout tot het zeer kleurrijke onyx. Bij de meer gangbare tegelformaten zag het grijs van de betonlook.

Voorheen werden veel extreem grote tegels door middel van een ‘trekprocedé’ vervaardigd. Hierbij gaat het om een vorm van extruderen, waarna walsen de uiteindelijke dikte bepalen. Bij een andere techniek werd het materiaal tussen twee grote platen geperst. De ruime basisplaat van 3 millimeter werd vervolgens afgesneden op 1,00 x 3,00 meter. Door de minimale dikte bleef nagenoeg geen ruimte over om enige structuur in het oppervlak aan te brengen.

Inmiddels zijn fabrikanten met persprocédés er dus in geslaagd ook grotere platen te vervaardigen, namelijk van 1,20 x 3,00 bij een dikte van 6 millimeter. Volledig gres porcelannato. Producenten als Iris, Fabrica Marmi & Graniti en Eiffelgres kwamen met afgeleiden, onder meer in stroken keramisch hout van 0,20 x 2,40 meter. Andere exposanten toonden platen met marmers en onyx, gemaakt met digitale printsystemen. In enkele gevallen zijn harsen gebruikt om het oppervlak nog meer glans te geven.

Verouderd hout

Ook waren vele houtvarianten te zien. Eikenhout bleek favoriet. Daarnaast is gezocht naar verouderd hout dat vergrijst of ooit geschilderd is. De lengte van de circa 10 millimeter dikke ‘tegelplanken’ loopt op tot 1,80 meter. De breedtes variëren tussen de 12 en 30 centimeter.

Om meer structuur op de wand te krijgen, ontpopte binnenhuisarchitect Philippe Starck zich ook als te-gelontwerper. Voor Sant Agostino zocht hij de afwijking in een verspringende rand aan twee zijden. Deze terugliggende strookjes bieden de mogelijkheid om het grote vlak van meerdere tegels naar voren te laten springen, met een terugvallende tussenstrook van enkele centimeters. Waar er bij de gerectificeerde tegels vaak voor wordt gekozen de voeg zo minimaal mogelijk te houden, ontstaat hier een visueel terugvallende brede voeg.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels