nieuws

Goldewijk ontsnapt aan faillissement

bouwbreed

Woningbouwer Goldewijk zag zich vorige week geconfronteerd met een liquiditeitsprobleem. De aandeelhouders stortten geld bij om een faillissement te voorkomen. Interim-manager Laurens Vellen werd aan de kant gezet.

Interim-manager Vellen naar huis gestuurd

Aande elhouder Nico Goldewijk werd op vrijdag 14 september “ineens” geconfronteerd met een liquiditeitsprobleem. Hoe groot het probleem was, zegt hij liever niet. Wel dat het voor hem en zijn vader Jozef genoeg reden was om interim-manager Laurens Vellen naar huis te sturen. Nico Goldewijk keerde terug als directeur. “We hadden eerder die week een gesprek met Vellen, onder meer over de liquiditeit van het bedrijf”, zegt Goldewijk. “Drie dagen later bleek alles er ineens anders voor te staan. Dan is het vertrouwen weg.”

Interimmer Vellen pareert: “De aandeelhouders konden zich niet vinden in de consequenties van hetgeen ik hen te melden had.” Hij wil verder niet op de kwestie ingaan. “Ik heb moeten beloven dat ik mijn mond houd.” Het woord faillissement is gevallen, erkent Goldewijk. “Maar er zijn in onze ogen nog genoeg mogelijkheden om door te gaan. Wij vinden het zonde om een bedrijf dat sinds 1855 bestaat meteen op te geven.”

Reddingsplan

Na het weekend zet de huisbankier de rekeningen van het bedrijf on hold. De Doetinchemse woningbouwer krijgt vijf dagen de tijd om met een oplossing te komen. Vrijdag 14 september meldt Goldewijk zich met een reddingsplan bij de financier. De bank gaat akkoord. De inhoud van het reddingsplan houdt de kersverse directeur liever voor zich. “De familie levert een bijdrage. Daarnaast gaan we iets aan de huisvesting doen en grond verkopen.” In het personeelsbestand wordt niet gesneden, verwacht Goldewijk. “Dat heeft Laurens de afgelopen maanden al gedaan.”

De woningbouwer reorganiseerde vijf keer sinds 2009. Bij de laatste ingreep – maart dit jaar – werd voor 70 van de 150 werknemers ontslag aangevraagd. Eerder schrapte het bedrijf al 107 van de 296 arbeidsplaatsen. De vestigingen in Almere en Steenbergen werden afgestoten, grondposities verkocht en keukenshowrooms gesloten.

De woningbouwer, ooit goed voor meer dan 100 miljoen euro omzet, moest worden ingericht op een jaaromzet van 40 á 50 miljoen euro. Het ‘nieuwe Goldewijk’ gaat zich richten op de renovatiemarkt, zei interim-manager Vellen maart dit jaar in deze krant.

Risico’s

De plannen die Vellen met de woningbouwer had blijven voorlopig wel overeind, zegt Goldewijk. “Laurens heeft tot de zomer goed werk geleverd.” De reorganisatie zou eind dit jaar worden afgerond. “Maar ik was nog niet klaar. Er waren nog risico’s.” Vellen was al wel op zoek naar een nieuwe directeur, die na zijn vertrek de leiding over het bedrijf zou nemen. De aandeelhouders hebben de sollicitatieprocedure inmiddels stopgezet. Of hij binnenkort plaatsmaakt voor een nieuwe directeur weet Goldewijk nog niet.

Goldewijk heeft er vertrouwen in dat zijn bedrijf zal overleven. “De orderportefeuille voor 2013 zit al aardig vol. We hebben nu voor zo’n 35 miljoen euro aan opdrachten binnen.”

Reageer op dit artikel