nieuws

Gevelbouwers wankelen door opdrachtentekort

bouwbreed Premium

Gevelbouwers hebben het zwaar. Widam Aluminium dat deze week zijn faillissement aanvroeg staat niet alleen. De afgelopen anderhalve maand gingen nog zeker vier andere leveranciers van gevels en kozijnen na de zomervakantie over de kop.

Metaalbouw Vogt, Starq, Widam, Alvema Gevels en diens moederbedrijf Kremers Aluminium. Lokale spelers, maar ook landelijk opererende ondernemingen in de gevelbranche gingen de afgelopen weken over de kop, samen goed voor een omzet van minstens 30 miljoen euro. De Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) zegt een trend waar te nemen, maar wil er verder niets over kwijt.

Wat is er aan de hand? Volgens directeur Rupert Wagemakers van Widam Aluminiumbouw uit Hoorn, die eerder deze week het faillissement van zijn bedrijf aanvroeg, zijn er te weinig opdrachten te verdelen. “Gevelbouwers hebben zich daar niet goed op voorbereid, de bedrijven zijn te groot”, concludeert hij. “De werken die er zijn worden ver onder de kostprijs weggekaapt. Opdrachten worden geannuleerd, beperkt of uitgesteld.” Vooral bouwbedrijven in de utiliteitsbouw hebben het zwaar, stelt de directeur. “En van hen moeten we onze opdrachten krijgen.”

Wie een aantal conjunctuurmetingen van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) naast elkaar legt, ziet dat er inderdaad sprake is van een dergelijke trend. Hoofdaannemers hebben nog voor 5,8 maanden werk op de plank liggen.

Een jaar geleden stond de teller nog op 6,3 maanden, in 2009 op 10,2. Bijna de helft van de bouwbedrijven – de grootste opdrachtgevers in de gevelbranche – gaf juli dit jaar aan onvoldoende orders binnen gekregen te hebben. De opdrachten die er zijn zijn steeds kleiner en de geplande bouwstart wordt dikwijls niet gehaald.

Orderportefeuille

Vooral de burgerlijke en utiliteitsbouw, met een omzetaandeel van ruim 40 procent veruit de grootste sector binnen de bouw, staat er slecht voor, blijkt uit de cijfers. In de Monitor Bouwketen van het EIB (juni 2012) staat dat de helft van de b&u-bedrijven de orderportefeuille als “klein” beoordeelt. Meer dan de helft (52 procent) van de ondernemers in de b&u ziet de toekomst van zijn bedrijf somber in.

Dat met name de utiliteitsbouw het moeilijk heeft, blijkt ook uit een bericht dat de Stichting Nederlandse Bouwpluim gisteren de wereld instuurde. Voortaan dingen ook kleinere projecten mee om de prijs. De reden: de omzetgrens van 25 miljoen euro wordt “in de meeste gevallen niet (meer) gehaald”.

Een aantal gevelbouwers – waaronder Widam – is zich de laatste jaren meer gaan focussen op nieuwbouw. In deze sector is de orderportefeuille van hoofdaannemers dit jaar echter ook fors afgenomen tot 5,5 maanden in juli.

Het tekort aan opdrachten bij hoofdaannemers vertaalt zich momenteel in een toename van faillissementen in de gevelbranche. Veel bedrijven komen na betaling van het vakantiegeld in de problemen, hopen dat het na de zomer beter wordt, maar komen in augustus of september tot de conclusie dat er echt geen werk is. Dat geldt ook voor Widam. Directeur Wagemakers vroeg hulp bij branchegenoten, maar kreeg nul op het rekest. “Ook zij hebben geen geld om ons te helpen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

Reageer op dit artikel