nieuws

Europese Betonprijs gaat naar Gooise Brug

bouwbreed Premium

De Gooise Brug van zeerhogesterktebeton in Vleuten-De Meern wint de European Concrete Award 2012 in de categorie ‘civiele constructies’. Sluis 0124 in Amsterdam eindigt als tweede.

Daarna pas komt het viaduct over de Oparno-vallei in Tsjechië, op zeer economische wijze uitgevoerd met standaard bekisting en ondersteuning van Peri. In de categorie ‘gebouwen’ gaat de eerste prijs naar het aardbevingsbestendige regionale bestuurscentrum voor calamiteiten in Foligno, Italië. De tweede plaats is voor het ‘Teachers house’ in Oslo en een woongebouw van woningcorporatie Flooranaukio in Helsinki scoort als derde. Het kantoor van IPMMC in Utrecht bereikt de zesde plaats, het Nederlandse woongebouw De Kroon in Den Haag de zevende plaats.

In de publicatie op de website van de Finse Betonvereniging in Helsinki staan in beide categorieën negen inzendingen. Ze komen uit Noorwegen, Zweden, Nederland, Ierland, Oostenrijk, Finland, Tsjechië en Italië. Bij het European Concrete Societies Network zijn verenigingen uit twaalf landen aangesloten. De Oostenrijkse Vereniging voor Beton- en Bouwtechniek coördineert ditmaal de prijsvraag. De jury beoordeelde het ontwerp, de constructie, het uiterlijk en de inpassing in de omgeving, de betoneigenschappen, de innovativiteit en het vakmanschap.

Aardbevingen

Het hoofdgebouw in Foligno bestaat uit tien betonnen halve bogen gefundeerd op ‘high damping rubber bearings’ (hdrb). De centrale kern met trappen en liften hangt aan de halve bogen. Deze constructie is bestand tegen de zwaarst mogelijke aardbevingen. Volgens de puntentelling waardeert de jury dit gebouw hoger dan de Gooise Brug, die daarentegen het allerbeste scoort op ‘betoneigenschappen’ en ‘innovativiteit’. Dat komt door het ontbreken van de traditionele stalen wapening en de toevoeging van fijne vulstoffen en staalvezels. De Europee Betonprijs wordt op 25 oktober uitgereikt op de Noorse Betondag in Oslo.

Reageer op dit artikel