nieuws

Energieneutrale woning nu ook voor starters

bouwbreed

Samenwerking met vijf andere bedrijven in de regio heeft Van Campen Bouwgroep uit Zelhem de opdracht opgeleverd om in Zutphen 42 energieneutrale starterswoningen te bouwen. De panden in de nieuwbouwwijk Leesten-Oost gaan voor maximaal 180.000 euro van de hand.

“We hebben in de selectiefase van de prijsvraag een consortium gevormd met zes regionale bedrijven”, zegt ontwikkelingsmanager Han Boelen. “Om een betaalbaar concept te maken moet de samenwerking optimaal zijn. Het concept is uitgekiend en uitgebalanceerd. Daardoor konden we de kosten voor de engineering en uitvoering tot een minimum beperken.”

Van Campen heeft twee andere overgebleven inschrijvers van de prijsvraag van de gemeente Zutphen, Koopmans Bouwgroep en Heilijgers, afgetroefd op de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Criterium was een maximum verkoopprijs van 180.000 euro. Het ging bij deze prijsvraag niet om de laagste prijs, maar voornamelijk om scores op het gebied van gpr, een meetsysteem voor duurzaamheidsprestaties van een gebouw. “Behalve op architectuur scoorden we op alle gpr-criteria boven het minimum van 8,0, met zelfs een 9,6 voor de gezondheid”, aldus Boelen.

De m eerprijs van de duurzame voorzieningen, zoals pv-panelen en een extreem zuinig ventilatiesysteem, ter waarde van ca. 15.000 euro per woning wordt volledig doorberekend aan de koper. Deze kan moge lijk een inkomensafhankelijke starterslening van de gemeente Zutphen krijgen, variërend van 10.000 tot 30.000 euro.

De epc-waarde van de woning is aantoonbaar 0,00. De woningen zijn voorzien van een hoogwaardige doorgaande isolatieschil, kozijnen met drievoudige beglazing en optimale kierdichting. De pv-panelen leveren meer energie dan de koeling en verwarming van de woning en compenseren een deel van het huishoudelijk stroomverbruik. In een aantal woontypes zijn zonnecollectoren en een energiebuffervat gecombineerd met een nieuwe generatie HR-gasketel. Hoewel de meerkosten doorberekend worden, slaagt Van Campen om voor een krappe kostprijs extreem duurzame woningen te realiseren. Startersleningen van de gemeente maken de energieneutrale woning in Leesten-Oost bereikbaar voor mensen met een inkomen vanaf 33.000 euro.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels