nieuws

Eigen Huis wil beheerkantoren VvE’s aanpakken

bouwbreed Premium

Vereniging Eigen Huis (VEH) wil een meldpunt waarop appartementseigenaren en VvE’s slechte ervaringen met hun beheerder kunnen doorgeven. Eerder namen onder meer minister Spies en de stichting VvE Belang de investeringsbereidheid van VvE’s op de korrel.

Een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan de administratie en het onderhoud uitbesteden aan een beheerkantoor. Uit onderzoek van de VEH blijkt dat slechts de helft van de appartementseigenaren tevreden is over de VvE-beheerder. “Wantoestanden waarbij beheerders zelfstandig beslissingen nemen met verstrekkende gevolgen, financieel wanbeheer uitoefenen of bevriende bedrijven op kosten van de VvE bevoordelen komen te vaak voor.”

De investeringsagenda’s van VvE’s zijn al langer onderwerp van discussie. Stichting VvE Belang, de belangenorganisatie voor appartementeigenaren, lanceerde vorige week nog een klachtenlijn waar Verenigingen van Eigenaars en appartementseigenaren klachten kunnen deponeren over hun beheerder.

Uit onderzoek van adviesbureau Companen in opdracht van demissionair minister Spies (wonen) bleek onlangs dat slechts 35 procent van de geschatte 118.000 VvE’s beschikt over een onderhoudsplan. Spies onderzoekt momenteel of met het toekennen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) rekening gehouden kan worden met het functioneren van de VvE. Wordt er geen onderhoud gepleegd in het appartementencomplex, dan krijgen kopers geen hypotheekgarantie, is het idee. Spies vreest echter dat de maatregelen zullen leiden tot administratieve lastendruk voor de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Later dit jaar neemt haar opvolger een definitief besluit.

Als het aan Vereniging Eigen Huis ligt, moet ook rekening gehouden worden met de beheerkantoren. Omdat er nauwelijks inzicht is in de prestaties van deze organisaties en er geen beroeps- en gedragsregels zijn, is het voor een VvE vaak een lastige zaak om een goede beheerder te selecteren, stelt VEH. Een geschillencommissie zou daarom volgens VEH hierop een goede aanvulling zijn.

Reageer op dit artikel