nieuws

Duurzaam icoon voor Londen ‘the Crystal’ open

bouwbreed Premium

Op de kop van een oud scheepsdok in Oost-Londen heeft Siemens een extreem duurzaam gebouw geopend: The Crystal. De elektronicagigant wil er met politici, bestuurders, technici en stedenbouwers in discussie gaan over duurzame steden.

Het gebouw, opgetrokken uit staal en glas, is op het dak belegd met pv-panelen en zonneboilers. Warmte en koeling wordt grotendeels verzorgd door warmtepompen in combinatie met ondergrondse warmte-koudeopslag. The Crystal krijgt de hoogste noteringen bij zowel de Leed- als de Breeam-duurzaamheidscertificering.

Het pand bevat een openbaar toegankelijke tentoonstellingsruimte waarin uitdagingen worden getoond op het gebied van luchtkwaliteit, mobiliteit, waterbehandeling, energie en veiligheid. In het andere deel wil Siemens met bestuurders, politici, stedenbouwers en technici van over de hele wereld studeren op duurzame oplossingen. Het 6300 vierkante meter grote gebouw is ontworpen door Wilkinson Eyre en kostte 37 miljoen euro. In Shanghai en Boston wil Siemens vergelijkbare centra opzetten.

Reageer op dit artikel