nieuws

Droogkomisch rapport met hoge Monty Python-factor

bouwbreed

Naast de serieuze kant had de kwestie Westraven vanaf het begin ook een kant die op de lachspieren werkte. De kans was immers levensgroot dat de hele trilkwestie met een sisser zou aflopen.

In het eindrapport van de Rijksgebouwendienst trekt een stoet aan ingenieurs voorbij. Als acteurs in een comedy-serie zeulen ze met proefgewichten naar de liften, plaatsen scheurmeters en inspecteren het gaasdoek van de gevel. Allemaal vergeefs. Na het afstrepen van de zoveelste oorzaak krijgt het rapport onmiskenbaar iets droogkomisch.

Zo staat ergens te lezen dat een vijver in een serre is leeggelopen. Terwijl de crème de la crème van de ingenieursbureau’s al een week het kantoor uitkamt, heeft niemand dat opgemerkt. “We’ve got him!” moet de slimmerik hebben gedacht die het ontdekt. Om daarna beteuterd vast te stellen dat er geen gaten of scheuren zichtbaar zijn en dat de vijver langzaam moet zijn leeggelopen wat geen plotselinge bewegingen of trillingen kan hebben veroorzaakt. Balen!

Ergens anders gaat het over een mogelijk losspringen van koolstoflijmwapening. Stap voor stap doen de onderzoekers uit de doeken hoe dat tot trillingen zou hebben geleid. Waarna ze tijdens een inspectie tot de conclusie komen dat er helemaal geen koolstoflijmwapening is toegepast. Hadden ze niet beter eerst even een rondje door het gebouw kunnen maken?

Gaandeweg moet er toch een soort paniek zijn toegeslagen. Vijftienhonderd medewerkers van Rijkswaterstaat werken al zes weken vanuit huis, maar er is nog geen spoor van een verklaring. Totdat iemand per ongeluk een bureau aanstoot en ziet dat het heel lang blijft natrillen. Dat doet een lampje branden en de eigen frequentie van de bureaus wordt bepaald. In hoge stand, lage stand, met en zonder belasting, alles meten de ingenieurs na. Als er even geen papier voorhanden is wordt er misschien wel een stapeltje paspoorten gebruikt dat die arme ambtenaren moesten achterlaten die in allerijl hun kantoren moesten verlaten. Het is natuurlijk onmiskenbaar een knap staaltje speurwerk dat uiteindelijk de glazenwassersinstallatie als boosdoener aanwees in combinatie met die bureaus. M aar het verslag van die zoektocht houdt een hoge Monty Python-factor.

Reageer op dit artikel