nieuws

commentaar / Ongelofelijk

bouwbreed

H et regeringsbeleid is al tijden gericht op vermindering van de administratieve lasten voor ondernemers. Als belangrijke contribuanten aan ‘s lands schatkist en als scheppers van werkgelegenheid zijn die immers onmisbaar. Het is dan ook op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat in zijn nadagen als staatssecretaris van Financiën Frans Weekers meent de VAR-verklaring af te […]

H et regeringsbeleid is al tijden gericht op vermindering van de administratieve lasten voor ondernemers. Als belangrijke contribuanten aan ‘s lands schatkist en als scheppers van werkgelegenheid zijn die immers onmisbaar. Het is dan ook op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat in zijn nadagen als staatssecretaris van Financiën Frans Weekers meent de VAR-verklaring af te moeten schaffen. Die kan volgens hem vervangen worden door een webmodule bij de Kamer van Koophandel. Een inlener van een zzp’er kan met behulp van die module zien of de zelfstandige niet beoordeeld gaat worden als werknemer.De reden waarom Weekers het wil, is te zot voor woorden. De toevloed van aanvragen is zo gegroeid dat de Belastingdienst het niet meer aankan, daar komt het kortweg op neer. Als nevenexcuus wordt verder aangedragen dat het risico wel heel eenzijdig bij de zzp’ers wordt gelegd. Dat vindt hij geen goede zaak, de opdrachtgever mag ook wel wat risico lopen. Kennelijk weet Weekers niet dat de VAR-verklaring er na heel veel lobbywerk uit onder meer de bouw is gekomen, omdat inleners domweg van tevoren niet konden weten of de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie de zzp’er achteraf toch niet als werknemer zouden beschouwen. Dat leverde dan forse naheffingen op en andere ellende waar geen inlener op zit te wachten.Dat is alleen maar erger geworden toen de oorspronkelijk één jaar geldige VAR-verklaring werd verlengd naar drie jaar. Uitzenders hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt door zzp’ers met een VAR-verklaring aan te bieden tegen belachelijk lage uurtarieven. Die uitzenders liepen geen enkel risico – dat lag bij de inlener – en ze vingen per uur nog een lekkere cent voor hun diensten. Geen wonder dat de bouw tegen deze schijnzelfstandigheid actie wil ondernemen.Door de VAR-verklaring nu volledig af te willen schaffen, maakt Weekers het nog bonter. De overheid ziet geen kans adequaat te controleren, dus leg het allemaal maar op het bordje van ondernemers. Werkelijk ongelofelijk.

Reageer op dit artikel