nieuws

Bouwen met een doordacht systeem

bouwbreed

Als Gerrit Raaijmakers (65) eenmaal op zijn praatstoel zit, dan passeren als vanzelf alle aspecten die zijn aannemersbedrijf in Gemert tot een bijzondere en zeer succesvolle onderneming maken. Kernwoorden: midden in je regio staan, altijd pragmatisch blijven en met banken en overheden samenwerken. En een gezonde logistieke tic helpt ook erg mee.

Wat Bouwbedrijf Raaijmakers in en rond Gemert doet, is iets wat veel andere spelers in de woningbouw niet voor elkaar krijgen: goedkope starterswoningen bouwen. Zo’n zestig woningen (waaronder ook grotere, particuliere woningen) worden er jaarlijks opgeleverd. En zowel de bewoners, gemeenten, de bank als het bouwbedrijf profiteren van de bijzondere aanpak.

Die aanpak is dat Raaijmakers optreedt als projectontwikkelaar én als makelaar én als financieringsadviseur én als low-budgetaannemer. Het bedrijf (20 fte) neemt kleine, maar nu onuitvoerbare woningbouwprojecten van gemeenten over en regelt de verkoop volledig in eigen beheer. In ruil wil Raaijmakers wel coulance naar de bewoners toe in de vorm van achtergestelde betaling van grond. Met de bank is een financiering gevonden, waarbij bijvoorbeeld het lagere energieverbruik van de woning de hypotheekvoorwaarden gunstig beïnvloedt. Een notaris controleert wel enkele jaren hun inkomensgroei, zodat de groeiende koopkracht wordt gebruikt om uitgestelde verplichtingen na te komen. “Dus geen sportauto voordat alles financieel is afgerond,” stelt Raaijmakers.

In de loop der jaren ontwikkelde Raaijmakers een aantal woningmodellen. Het zijn meestal twee-onder-een-kappers met een ruime tuin. Voor veel instappers is het een droomhuis. Per project worden de wensen van kopers geïnventariseerd, zodat de woningen continu worden doorontwikkeld. Zoon Gerold (36) bemoeit zich meer met de verkoop: “Wil men hangende wc’s, dan krijgt het volgende project standaard hangende wc’s. Het is een continu markt- en klantenonderzoek.”

Als er een van de vijf beschikbare architecten aan te pas komt, dan gaat deze bij de kopers thuis op bezoek. “Zo leer je de mensen en hun woonwensen beter kennen”, aldus Raaijmakers. De architect levert zijn ontwerp vervolgens in bij de aannemer die het eerst doorrekent. Is het haalbaar voor de afgesproken prijs, dan kan de architect zijn plan presenteren. Anders wordt het ontwerp aangepast aan de financiële situatie van de kopers.

Gerrit Raaijmakers rolde min of meer in de aannemerij toen de baas, waar hij als uitvoerder werkte, ziek werd en hij het bedrijf kon overnemen. Als 23-jarige met vijf man personeel leerde hij het klappen van de zweep wel kennen. Met veel moeite haalde hij zijn aannemersdiploma. Pragmatisch tot op het bot koos hij eerst de garage naast het huis als bedrijfsbasis, kocht een stukje grond om uit te breiden en toen nog een uitbreidinkje en zo verder. “Op een gegeven moment stonden we voor de vraag of we uit het centrum van Gemert moesten verdwijnen, maar op het industrieterrein mochten we niet bij het bedrijf wonen. Dat was wel onze voorwaarde. We zijn gek met dit bedrijf, maar je moet ook regelmatig thuis kunnen zijn.”

In de beginjaren, tijdens de stallenbouw, kreeg Raaijmakers het belang van goede logistiek in de gaten. “Toen ging het om de meters per dag en dan heb je geen tijd om te wachten op stenen of cement. Ik leerde toen dat het heen en weer gesjouw met materiaal en mensen vaak pure verspilling is.” Zijn ideeën over bouwplaatslogistiek zijn terug te vinden in de ruime bedrijfsruimte die volledig overkapt en architectonisch verantwoord ommuurd in hartje Gemert staat. Hier worden zoveel mogelijk bouwhandelingen verricht. Bekistingen, nokconstructies, wanden inclusief kozijnen, beglazing, verf en bedrading worden geprefabriceerd en pas op afroep naar de bouwplaats vervoerd. De aanhangers van de bouwploegen worden zo geladen dat ze de materialen gefaseerd kunnen afpakken. De metselaars krijgen de stenen – geknipt en al – op volgorde in een krat naast zich op de steiger. “Ik ben geen systeembouwer, maar bouw wel met een systeem,” knipoogt Raaijmakers.

De twee Raaijmakers genieten zichtbaar als ze door de super-opgeruimde werkplaats en magazijnen lopen. Een magazijnmeester zorgt voor tucht en orde op de werkvloer en in de stellingen. Dagelijks controleert een eigen kwaliteitscontroleur of alles volgens plan verloopt, na elke lunch is er iemand van de directie aanspreekbaar voor vragen en opmerkingen en wekelijks worden verbeteringsvoorstellen van de medewerkers doorgepraat. Raaijmakers: “We besparen met ons systeem 50 procent op de werktijdkosten. De helft van die besparingen steken we rechtstreeks in de kwaliteit van de gebruikte materialen én in een goede beloning van onze mensen. Zo blijven we onze concurrenten voor. Ik wil ook goed leven, maar investeren in de voortgang van het bedrijf vind ik belangrijker.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels