nieuws

Bouw wacht
betere tijden met
Rutte-Samsom

bouwbreed Premium

Diederik Samsom en Mark Rutte kunnen niet zonder elkaar. Voor de bouw zal die combinatie verrassend goed kunnen uitpakken.

Rutte wil banen. Samsom komt op voor de arbeiders. De VVD wil asfalt. De PvdA spoor. De liberalen willen een stabiel kabinet. De socialisten ook. Sinds vandaag zijn de twee aan elkaar overgeleverd. Wie de grootste is, maakt niet eens zoveel uit. Een kabinet over links of over rechts lijkt al weken uitgesloten. Het bedje is gespreid voor een middenkabinet dat één belang deelt: werkgelegenheid. Rutte en Samsom zien dat in. Als bereidwillige aannemers willen zij van deze combinatie een succes maken. Een samenwerking die goed is voor werkgever en werknemer en niet voor de oplevering instort.

De bereidheid om samen te werken is er. Samsom en Rutte legden het fundament voor een stabiel kabinet aan de vooravond van de verkiezingen. Tijdens het laatste verkiezingsdebat op tv creëerden ze ruimte voor elkaar. Niks breekpunten. Niks garanties, zoals twee jaar geleden toen de VVD nog als een huis achter de hypotheekrenteaftrek stond. De voormalige actievoerder van Greenpeace, Samsom, ziet ook in dat koppig vasthouden aan eigen denkbeelden hem weinig oplevert.

Op een aantal terreinen zullen de twee elkaar moeten naderen. Bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur. De PvdA wil terughoudend zijn met de aanleg van wegen, de VVD pleit juist voor extra geld. Als de middenweg wordt gevonden, dan blijft het bij het oude en gaat het Kunduz-akkoord de prullenbak in. Dat scheelt zomaar 5 miljard euro aan bezuinigingen op het gebied van infra.

Rutte zal meegeven als het gaat om de hypotheekrenteaftrek, zo gaf hij dinsdagavond al weg.

Blijft de vraag hoe de bouw morgen aan nieuwe banen wordt geholpen. Een stimuleringspakket van de overheid is daarvoor noodzakelijk. Tal van brancheorganisaties denken na over oplossingen en klimmen in de pen om brieven te schrijven naar de nog onbekende informateur. Daarna zijn Rutte en Samsom aan de beurt. Het moet goed komen. Met oud-FNV Bouwvoorzitter John Kerstens in de gelederen beseft de PvdA dat de bouw het koud heeft. Blijft de VVD koersvast, dan kan het niet anders dan dat er straks vacatures rollen uit de banenmachine van Rutte.

analyse

Reageer op dit artikel