nieuws

‘Blijf vooral steeds naar het collectief kijken’

bouwbreed

Klussers die een droom verwezenlijken, een enorme oppepper voor de wijk en een prachtige referentie voor de aannemer. De winst van het klushuizenproject in de Arnhemse wijk Sint Marten is veel meer dan alleen de materiële waarde. Grip krijgen op het samenspel tussen alle partijen is voor zowel kopers als aannemer de sleutel tot succes.

Renoveer gezamenlijk het casco en klus vervolgens je eigen paleis. Dat is in grote lijnen de opdracht waar de kopers van de Arnhemse klushuizen voor staan. Twee jaar geleden brachten de gemeente Arnhem en woningstichting Portaal de eerste klushuizen op de markt. Bouwvallen die rijp waren voor de sloop, maar die na verzet van buurtbewoners nu een nieuw leven krijgen. De prijs van de woningen is vastgesteld op basis van een taxatie van de woning in opgeknapte staat, minus de begrote renovatiekosten. Deze kosten zijn wel meegenomen in de financieringseis die aan kopers werd gesteld.

‘‘Denk dus niet dat je een koopje krijgt’’, zegt Tineke Jacobs, voorzitter van de kopersvereniging Sint Martens Hof. Het klushuizenproject vraagt veel van de twintig kopers. Adviesbureau Urbannerdam, die ervaring heeft met soortgelijke projecten in Rotterdam, ondersteunt de vereniging weliswaar, maar de selectie van een architect en de aanbesteding van de cascorenovatie namen de kopers zelf ter hand. ‘‘We zijn een democratische vereniging, maar vragen ook van mensen dat ze steeds naar het collectief blijven kijken.’’

Na de selectie van het Arnhemse architectenbureau Nexit volgde de zoektocht naar een aannemer. ‘‘Veel aannemers haakten af, ze vonden het te ingewikkeld’’, zegt Jacobs. De klus werd uiteindelijk gegund aan Kuiper Arnhem Bouw en Ontwikkeling. ‘‘We zijn een Arnhemse aannemer’’, stelt bedrijfsleider Han Driessen voorop. ‘‘Dit is geen dagelijkse kost, maar wij houden wel van speciale projecten. We zijn er bovendien van overtuigd dat CPO toekomst heeft.’’

Het project vraagt ook veel van de aannemer. ‘‘Je hebt bouwkundig niet alleen met twintig verschillende woningen te maken, maar ook met twintig verschillende bewoners’’, zegt projectcoördinator Kevin van den Tillaart. Het project wordt in bouwteamverband uitgevoerd. ‘‘Het vergt veel flexibiliteit. Van een gewone bouwstroom is geen sprake. De fasering wordt mede bepaald door hoe ver de bewoners zelf zijn met hun plannen en sloopwerk.’’

Kuiper Arnhem is eind augustus begonnen met de eerste cyclus van vijf woningen. Grootste ingreep is de vervanging van de complete dakconstructie. Daarnaast vallen vervanging van de kozijnen, herstel van het voeg- en stucwerk in de voorgevel en het aanbrengen van een geïsoleerde stucgevel aan de achterzijde onder de cascorenovatie. Per woning is een plan gemaakt en hebben kopers aangegeven welke werkzaamheden ze nog meer aan Kuiper Arnhem willen uitbesteden.

‘‘Dit project in een bestek aanbesteden, zou ondoenlijk zijn’’, zegt Driessen. ‘‘Eigenlijk zouden we in dit soort projecten nog eerder in het proces betrokken moeten worden.’’ De bedrijfsleider duidt onder meer op de doorloop die gemeente en corporatie hebben uitgevoerd, op basis waarvan de re novatiekosten zijn ingeschat. Die bleek in enkele gevallen te veel af te wijken van de werkelijke situatie en daarmee ook van de renovatiebegroting waar Kuiper Arnhem mee kwam. Driessen: ‘‘De architect heeft daardoor aanvankelijk ook niet met de juiste onderleggers kunnen werken.’’

De organisatie van het project is ‘bewerkelijk’, zeggen Driessen en Van den Tillaart, ‘‘maar straks zijn we trots dat we dit project hebben gerealiseerd.’’ Veel tijd zit in communicatie tussen de partijen. ‘‘We hebben toelichting gegeven op het lezen van een begroting en een materiaalavond georganiseerd’’, noemt Van den Tillaart. ‘‘Voor een leek is het lastig om bepaalde keuzes te maken. En iedereen heeft een andere beleving. Om vertraging te voorkomen is het van tevoren vastleggen van beslismomenten heel belangrijk.’’

Grip krijgen op het proces is ook voor de bewoners een opgave. Maar er blijven nu eenmaal zaken die van tevoren lastig te voorspellen zijn. Wat doe je met krakers in je huis?’’, geeft Jacobs als voor beeld. ‘‘En met een ontbrekende riolering? Een aanspreekpunt bij de gemeente is dan heel fijn.’’ Toekomstige klussers geeft ze de volgende tips: ‘‘Snap je budget. En klussen leuk vinden is niet genoeg. Je moet kunnen geven en nemen in de samenwerking met je buren.’’ Sint Martens Hof is inmiddels al een buurt, bewijzen de gezame nlijke klusdagen en de plannen voor een gemeenschappelijke tuin. ‘‘Uiteindelijk krijg je er veel meer voor terug dan alleen maar een mooi huis.’’

Reageer op dit artikel