nieuws

Betonreparaties volgens strikte regels

bouwbreed

De gevels van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam krijgen geleidelijk aan hun oude luister weer terug. Beschadigingen door weer en wind en minder goed gelukte reparaties worden weggewerkt volgens een advies van ingenieursbureau Movares, dat zelf ook met een vestiging kantoor houdt in het Groothandelsgebouw. Het resultaat dingt mee naar de Vitaal Beton-prijs.

Roestplekken ontsierden l ange tijd de gevels van het Groot Handelsgebouw. De mogelijke oorzaak: opstuivend dooizout. “Dat heeft in de loop der jaren aardig huisgehouden in de gevels”, zegt projectmanager Raymond van der Staaij van Movares. Vooral aa n de kant van het drukbereden Weena wervelde dooizout in de loop van de jaren hoog op. Door scheurtjes in de betonnen bouwdelen drong het door tot aan het wapeningsstaal. “Dat is er door gaan corroderen en uitzetten”, legt Van der Staaij uit. Met gevolg dat vooral uit delen met weinig betondekking stukken materiaal zijn gedrukt.”

Betonreparateur Repstone heeft alle scheuren en afgebroken delen geïnventariseerd, genummerd en op de foto gezet. Een hyperlink in het digitale rapport laat zien in welke staat elk beschreven mankement voor de reparatie verkeerde en hoe het er sinds het herstel uit ziet.

“Alle bijzonderheden van het herstel zijn vooraf uitgebreid besproken met de eigenaar”, zegt betoninspecteur Angelo Hak van Movares. “Het is een rijksmonument en die status bepaalt mede de waarde en de aantrekkelijkheid van het Groot Handelsgebouw.”

Het c omplex bestaat uit grote betonnen bouwdelen met kitvoegen ertussen. Kit dicht ook de overgang tussen de ramen en de geveldelen. Het materiaal verslijt in de loop van de jaren; het verdroogt en laat los van de ondergrond. Vooral de kit tussen de geveldelen was aan vervanging toe.

In het Groot Handelsgebouw zijn om die reden alle versleten kitvoegen verwijderd en schoon gefreesd. De ondergrond is daarna voorzien van een hechtlaag voor de nieuwe kit. De spleet tussen de geveldelen is afgedicht met een rubberen rug.

Kitwerkaannemer Stuyvers Groep heeft eerst de voegen tussen de geveldelen afgekit. Daarna zijn de kitverbindingen tussen de ramen en de gevel nagelopen. “De kit is rondom de ramen niet overal zodanig versleten dat al het materiaal moet worden weggehaald”, vertelt Hak. Tussen de gevelelementen is alles vernieuwd. “Beschadigde stukken kunnen gerepareerd door ze uit te snijden en de ruimte op te vullen met nieuwe kit.” Daarvan zijn tot nog toe zoveel kilometers gemaakt dat leverancier Illbruck het project als referentie wil noemen voor zijn kit van het type SP525.

Betonreparateur Repstone neemt alle beschadigde geveldelen onder handen. Losse delen worden verwijderd en met mortel aangewerkt. “Dat bleek nog niet zo eenvoudig”, zegt Hak, “want het Groot Handelsgebouw wil dat de vernieuwde stukken er net zo uitzien als het ongeschonden beton.”

Proeven leerden welke mortel het beste overeenkomt met het bestaande materiaal. Niet alle beschadigingen zijn aangewerkt. Sommige kleine scheuren worden niet uitgefreesd maar geïmpregneerd.

De gerepareerde plekken worden na het aanbrengen van de mortel afgewerkt met een beschermlaag. Deze ‘curing compound’ houdt het vocht in de mortel zodat het cement beter kan hydrateren en dus sterker wordt. De eerste weken tekent deze laag zich donker af op de gevel. Het contrast wordt minder omdat het materiaal door weer en wind verdwijnt. “De oorspronkelijke betonkleur is niet altijd exact na te maken”, zegt Hak. “Beton is toch een natuurproduct dat er niet altijd hetzelfde uitziet.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels