nieuws

‘Besef dat techniek echte economie is’

bouwbreed Premium

Hardleers zijn ze in de bouw. De bedrijven werken veel te versnipperd. Algemeendirecteur Rob van de Waal van de IV-Groep voelt zich meer thuis bij de precisie van de olie- en gasindustrie.

“He t kan niet zijn dat de laagste prijs alles bepaalt. Eerst moet je kwaliteit hebben. Daar hangt een prijskaartje aan. Wij willen de tijd hebben om iets goed te doen. Daar zal een oliemaatschappij nooit op beknibbelen. Niet dat ze te veel geld uitgeven, daar zijn het oliemaatschappijen voor.”

De topman van het Papendrechtse ingenieursbureau IV vindt dat de bouw veel kan leren van de olie- en gasbedrijven. Ook wat betreft de methodiek van werken. Droomt de bouw van Bouw Informatie Modellen? Olie en gas werken al zeker vijftien jaar met BIM. De aannemers praten wat Van de Waal betreft veel maar doen te weinig.

“De bouw is versnipperd. Kijkt voordurend waar het goedkoopste ingekocht kan worden. Per saldo levert zo’n opstelling geen beter product op. De opdrachtgever moet instaan voor het krijgen van iets goeds. En wij gaan voor een behoorlijke betaling. Openbare aanbestedingen? Je ziet in de bouw soms wel dertig inschrijvingen. Veel te veel partijen.”

Olie en gas

IV- Groep heeft de wind flink in de zeilen. In 2009 noteerde het bureau 4,3 miljoen winst op een omzet van 91,1 miljoen euro. Crisis of niet, in 2011 steeg de omzet naar 118,1 miljoen en kon een nettoresultaat van 6,1 miljoen euro worden bijgeschreven. Van de geldstroom wordt ongeveer de helft verdiend in de sector olie- en gas. Bijna een kwart van de activiteiten betreft infrastructuur en havens. Andere voor IV belangrijke markten zijn industrie & energie (12,8 procent), staal & constructie (10,8 procent) en water (3,1 procent).

Buiten Nederland (zeven locaties) heeft het ingenieursbureau vestigingen in de Verenigde Staten, op de Antillen en in Maleisië.

“In een jaar of vijf willen we verdubbelen. Niet zozeer omdat groei zo leuk is. Maar in de markten waarin wij ons bewegen is IV relatief klein. Voor 2012 verw acht ik een jaar van stabilisatie.”

Het vinden van de juiste vakmensen is voor IV nog een heel probleem. Zelf beschouwt Van de Waal zich als een echte techneut. Raakte in zijn kinderjaren verslingerd aan meccano. Heeft de huidige jeugd nog wel het geduld om met eenvoudige onderdelen de mooiste constructies te maken?

“Een jaar of vijftien geleden zijn we met ons bureau bewust de technische kant op gegaan. Andere kozen meer voor het advieswerk, wij niet. Als je zo’n beslissing neemt dan werkt dat zelfversterkend. Je verzamelt mensen die allemaal techniek leuk vinden. Een groot deel meldt zich zelf aan als schoolverlater. Ze worden gegrepen door onze projecten. Sluisdeuren zo groot als het Paleis op de Dam voor het Panamakanaal. Dat kan niemand anders in Nederland. En onze roterende woontoren, een ingenieus apparaat dat werkt op een tegenstroomprincipe, typisch IV. ”

Trots op beroep

De toestro om van jonge mensen die gefascineerd zijn door de techniek is Van de Waal veel te gering. Het imago van de sector is slecht en het werk wordt relatief slecht betaald.

“Je moet een beetje een vakidioot zijn. Helemaal kunnen opgaan in je beroep. Als je het vak beheerst, kun je daar enorm trots op zijn. Ons werk is heel wat mooier dan een advocaat die praat over zijn zaak.”

De bestuurder van IV roept de technische bedrijven op meer aan de weg te timmeren. Waarom is techniek in Nederland saai maar zijn de Chinese studenten die Delft bezocht hebben de helden van hun dorp?

“Jammer genoeg is Delft al lang geen topu niversiteit meer. Er is ja renlang te weinig geld naar toe gegaan. Als Nederland dat had gewild, had Delft een meer vooraanstaande positie kunnen innemen. Gelukkig wordt de laatste tijd weer meer over het belang van technische kennis gesproken. Tot in de Tweede Kamer aan toe. Dat is een van de weinig goede dingen van deze crisis. De terugkeer van het besef dat te c hniek echte economie is.”

Reageer op dit artikel