nieuws

Beschouwing Overheid moet ideeën uit sector serieus gaan nemen

bouwbreed

Alle onzekerheden ten spijt, maakt de troonrede één ding duidelijk: investeringen in de bouw blijven uit. Daarmee dreigt de sector het kind van de rekening te worden. Een lichtpuntje is dat de bouw zelf uitstekende ideeën genereert. Zoals het plan om de isolatiekosten van woningen in particulierbezit te laten betalen met vrije dagen. Zulke initiatieven zijn waardevol, mits de politiek ze serieus neemt.

Donderdag 30 augustus. Tijdens een bezoek van demissionair minister Liesbeth Spies (binnenlandse zaken) aan Deventer spreekt Tjeerd de Boer haar aan. Hij is regiodirecteur van BAM Woningbouw Deventer. De Boer vraagt de bewindsvrouw om een reactie op een plan dat hij ontwikkelde en dat werd omarmd door de gemeente Deventer.

Samengevat komt het neer op het volgende: Laat werknemers de kosten van het isoleren van hun woning betalen met vrije dagen en koppel daaraan een fiscaal voordeel. Deelnemers verdienen het energiezuinig maken van hun huis in vijf jaar terug. De bouw zet in die tijd tientallen miljarden euro’s om ( Cobouw, 31 augustus).

Het idee is Spies bekend. Haar reactie is desondanks koel en afhoudend. Ze zegt dat werknemers voldoende mogelijkheden hebben om vrije dagen te laten uitbetalen. Wat ze met het geld doen, moeten ze zelf weten. Voor fiscale aftrek voelt ze niks. En daarmee kan De Boer het doen.

Een bedroevende gang van zaken. Weliswaar kan een bewindspersoon niet alle goedbedoelde plannen en ideeën die worden aangereikt, serieus nemen, maar dit is niet zomaar goedbedoelde lariekoek. Het gaat nota bene om een plan uit de koker van de BAM Groep. Met afstand de grootste bouwer van Nederland.

Prullenbak

De houding van de minister doet het ergste vrezen voor andere innovatieve ideeën die vanuit de bouw (of andere branches) de politiek bereiken. Of beter gezegd, die wel naar het Binnenhof worden gezonden, maar door bewindslieden met zichtbare onverschilligheid worden onthaald.

Een gevaarlijke gang van zaken.

Het risico is levensgroot aanwezig dat andere vernieuwende hersenspinsels niet naar buiten zullen worden gebracht. Of, nog erger, zelfs niet zullen worden uitgewerkt om uiteindelijk als loze kreet in de prullenbak te belanden.

Het laat zich raden dat ondernemend Nederland niet staat te trappelen bij de gedachte dat hun met bloed, zweet en tranen ontwikkelde innovaties door politici worden ontvangen met een nonchalant schouderophalen.

Dat roept de vraag op hoe verstandig het is van de overheid om tijdens de grootste recessie sinds bijna een eeuw neerbuigend te doen als een nationale aannemer, zoals BAM, de moeite neemt een werkbare methode te presenteren die de nationale economie een forse impuls kan geven.

De vraag stellen is hem beantwoorden. Maar goed, het eerste kabinet-Rutte is ten einde. Momenteel wordt een nieuwe regering in de steigers gezet. Dat biedt kansen voor zowel bewindslieden die open staan voor ideeën uit het bedrijfsleven als voor ondernemers met vernieuwende plannen.

En dat is een belangrijk gegeven. Gezien de aanhoudende economische malaise is het wenselijk dat in de komende regereerperiode politiek Den Haag daadwerkelijk een luisterend oor biedt aan ondernemers met ideeën die de economie uit de recessie kunnen halen. In het huidige tijdsbestek past de overheid geen nonchalance.

Reageer op dit artikel